Καραμανλής: Η Κυβέρνηση βάζει μπρος τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα στην ιστορία της χώρας

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, δήλωσε στην εκδήλωση του ΟΣΕ για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων πως η κυβέρνηση προχωρά σε σιδηροδρομικά έργα ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Ο κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός πως ο σιδηρόδρομος στην χώρα μας έχει μείνει πίσω και είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

«Γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση, το 2021 να είναι στην πράξη το Ελληνικό Έτος Σιδηροδρόμων. Το συμβολικό 2021, εκπονούμε το πλέον φιλόδοξο έργο της τελευταίας 15ετίας τόσο στα σιδηροδρομικά όσο και στα άλλα δημόσια έργα. Όπως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2008 έκανε τις συμβάσεις παραχώρησης στα οδικά έργα, ανοίγοντας το δρόμο για να αλλάξει ο οδικός χάρτης της χώρας με σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, έτσι και σήμερα, με μια άλλη κυβέρνηση της ΝΔ έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων συνολικού ύψους 13 δισ.»

Σύμφωνα με τον υπουργό το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεχίζει με συνέπεια την υλοποίηση αυτού του προγράμματος έργων με πράξεις. Χαρακτηριστικά τόνισε πως από τα 13 δισ. ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί έργα πάνω από 3,2 δισ. ευρώ.

«Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα έργων, κεντρική και ιδιαίτερα κρίσιμη θέση έχουν τα σιδηροδρομικά έργα. Έχουμε βάλει μπρος το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών στη χώρα. Γι’ αυτό και είναι η ώρα πλέον η νέα γενιά των “μεγάλων έργων” να συμπεριλάβει και τα σιδηροδρομικά έργα. Γιατί υπηρετούν τον μεγάλο στρατηγικό στόχο που έχουμε θέσει για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια: Να γίνει ένας πραγματικός κόμβος υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή τα εν λόγω έργα, αφορούν την εποχή μας, γιατί συνεπάγονται μετακινήσεις με ασφάλεια, ταχύτητα, σεβασμό στο περιβάλλον. Σημαίνουν πρόοδο, ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.

Υποστήριξε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επικεντρώνεται στην εμπορική μεταφορά, με συνδέσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια καθώς και στην ολοκλήρωση του κορμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. 

«Πιο συγκεκριμένα, προχωράμε στη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα 6 μεγάλα μας λιμάνια: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαύριο, Ραφήνα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη. Αλλά αναβαθμίζουμε και το υφιστάμενο δίκτυο και εγκαθιστούμε συστήματα ηλεκτροκίνησης. Επιπλέον, προχωράμε με Μνημόνιο Συνεργασίας 10+5 ετών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για εκτέλεση υπηρεσιών Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας. Κάτι που αποτελεί μια σπουδαία επένδυση», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

«Προχωράμε πέρα από τα ευχολόγια και τα σχέδια επί χάρτου. Προχωράμε σε λύσεις στην πράξη» υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: Θ. Πλεύρης: Oι ειδικοί θα κρίνουν αν η τρίτη δόση θα είναι καθολική (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ