«Η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πάτρα, για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια. Η άγνωστη Ελληνογερμανική ιστορία».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα όσα διατύπωσε σε συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς, ότι θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό την καλύτερη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε χαρακτηριστικά: «Με τιμά η σκέψη, ειδικά όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά, λέγοντας: «Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά απευθύνεται στον αναγνώστη που αναζητά την πολύπλευρη γνώση και τον προβληματισμό. Πλήρες ερευνητικής δουλειάς, συμπεριλαμβανομένων αδημοσίευτων ή ξεχασμένων πηγών, σε συνδυασμό με την αιχμηρή κριτική ματιά του συγγραφέα, προσφέρει μια πραγματική αναγνωστική πρόκληση».
Αμέσως μετά, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δικαιούταν και ακόμη δικαιούται να αποζημιωθεί για την άδικη ζημία που υπέστη, τα αποτελέσματα της οποίας επηρέασαν τη σύγχρονη εξέλιξή της».
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναφέροντας ότι η Γερμανία συχνά απομάκρυνε την ευρωπαϊκή ενοποίηση από το όραμα των πατέρων της».
Αγγίζοντας το μεταναστευτικό ζήτημα, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να δώσει την απαιτούμενη έμφαση στην προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι απαιτείται «ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και συνάμα την προοπτική ένταξης στην ΕΕ για όλες τις χώρες».
Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και εθνική ενότητα».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν επίσης για το βιβλίο, οι δημοσιογράφοι, Μιχάλης Ψύλος και Πάρις Καρβουνόπουλος, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της διεκδίκησης των αποζημιώσεων.