Με επίκεντρο τις υποδομές της Θεσσαλονίκης και κυρίως το μετρό και τον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΜΑΘ με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον αέρα του Flash 99,4 ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.
Ο κ. Καράογλου αφού επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στις 14:30 στο ΥΜΑΘ, αποκάλυψε ότι το πρώτο σκέλος της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς θα επικεντρωθεί στις υποδομές της Θεσσαλονίκης, στους παρακάτω έξι άξονες: μετρό, ΟΑΣΘ, Περιφερειακή Οδό με το περίφημο Fly over, κάθετες συνδέσεις της Εγνατίας Οδού και σύνδεση του ΟΛΘ με το δίκτυο μεταφορών.
Όπως τόνισε ο κ. Καράογλου, «έχουν κληθεί και θα παραστούν ένας εκπρόσωπος από κάθε φορέα που εμπλέκεται. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Πάρις Μπίλλιας».
Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης πρόσθεσε ότι «από όλους τους φορείς, υπάρχουν υπομνήματα και φάκελοι, που θα δοθούν στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, καθώς και στον υπ. Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή».
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Το δεύτερο σκέλος της σύσκεψης, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Καράογλου, αφορά τα θέματα ανάπτυξης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ ανάμεσα στα έξι ζητήματα που θα συζητηθούν, είναι και δημιουργία Μουσείου που θα εκθέτει τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων του μετρό Θεσσαλονίκης.
«Θα συζητήσουμε για το θέμα της ελεύθερης ζώνης εμπορίου, όπου αφορά μία έκταση 650 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Γκόνου, όπου οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν θα έχουν έντονο εισαγωγικό χαρακτήρα και θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ. Το δεύτερο, αφορά τη βιομηχανική ζώνη του Καλοχωρίου, καθώς μέσα στο 2020 θα συσταθεί ειδική εταιρεία ανάπτυξης για τη μετατροπή της περιοχής σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο. Το τρίτο, είναι το ζήτημα της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων, το brand name ‘Μακεδονία’ δηλαδή, με τη δημιουργία και με τη διεθνή πιστοποίηση ενός σήματος και θα παρουσιαστεί η πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα στον πρωθυπουργό. Τέταρτο θέμα είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, πέμπτο το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς και το έκτο είναι τα τρία μουσεία που πρέπει να γίνουν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το μουσείο που θα εκθέτει εκθέματα που έχουν ανακαλυφθεί κατά τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Καράογλου.
«Εφικτή η λύση της απόσπασης στο σταθμό Βενιζέλου»
Αναφερόμενος στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι «στάλθηκε επιστολή από την ανάδοχο εταιρεία, στην οποία αναφερόταν ότι είναι ρεαλιστικό το σενάριο απόσπασης, της δημιουργίας του έργου στο σταθμό Βενιζέλου και της επανατοποθέτησης των αρχαίων και ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2023 μπορεί να παραδοθεί πλήρως το μετρό».
Κλείνοντας και σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «η παρουσία και μόνο του Κ. Μητσοτάκη και ο τακτικός έλεγχος είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Εμείς από την πλευρά μας ανά δίμηνο θα παρουσιάζουμε την πρόοδο των εργασιών που είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ».
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Καράογλου στον Flash 99,4
Δείτε επίσης: Τα δώρα της Μπιενάλε στο ζεύγος Μητσοτάκη