“Καρότο και μαστίγιο” από την Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

“Καρότο και μαστίγιο” από την Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία

Την πρακτική “καρότο και μαστίγιο” ακολουθεί η Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από την ανάγνωση της 9ης έκθεσης αξιολόγησης των θεσμών.

Ναι μεν η έκθεση είναι η έκτη διαδοχική θετική κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και η 4η που ολοκληρώνεται επιτυχώς στη διάρκεια της πανδημίας, υπάρχουν όμως σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής για να αποφευχθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Στα θετικά καταγράφεται η αναγνώριση της άμεσης και ορθής παρέμβασης της κυβέρνησης από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Επίσης, επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάτι που πιστοποιείται από την αξιοπρόσεκτη συγκράτηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ειδικότερα των μικρών και μικρομεσαίων.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι θεσμοί χαιρετίζουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και την πρόοδο του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόοδος και μάλιστα σημαντική, καταγράφεται σε ό,τι αφορά στην κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Για αυτά τα θέματα κρατούν «μαστίγιο»

Πέραν των θετικών σημείων υπάρχουν και οι γκρίζες ζώνες. Για παράδειγμα οι θεσμοί πιέζουν για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα χωρίς να δοθεί νέα παράταση. Το ίδιο ισχύει και για τους πλειστηριασμούς, ενώ η έκθεση σημειώνει ρητά πως οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να ετοιμαστούν μέσα στον Μάρτιο ώστε, στη  συνέχεια, να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή λόγω πανδημίας

Ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα εκκίνησε τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, απάλλαξε κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 τις κλειστές επιχειρήσεις, παρέτεινε κατά 75 ημέρες την προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου,  ενώ έδωσε παράταση μέχρι 31/12/2021 στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν λάβει αρχικά αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου.

Δείτε επίσης: Κομισιόν: Αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Loading

Play