Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει τα ΑΕΙ

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει τα ΑΕΙ

Στο τραπέζι και το θέμα που έχει προκύψει με τους Ιερείς

Στη Βουλή έχει φτάσει το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως για την «ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική αυτή διαμάχη με την αντιπολίτευση, αλλά και με μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς εκτιμούν ότι έπειτα από μια περίοδο όπου κυριάρχησε η παραφιλολογία για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, θα δώσει εκ νέου μεταρρυθμιστικό «αέρα» στην κυβέρνηση.

Το σχέδιο νόμου εισάγει ένα σύνολο νέων ρυθμίσεων που αφορά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των πανεπιστημίων και τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, ενώ κωδικοποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο που αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στις περισσότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, υπάρχει μια συμφωνία απόψεων πανεπιστημιακής κοινότητας και λοιπών φορέων (π.χ. σε ό,τι αφορά το εσωτερικό Erasmus, τα διπλά και κοινά πτυχία, τη δυνατότητα να πάρει ένας φοιτητής μαθήματα και από άλλη Σχολή ή Τμήμα, την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης).

Ορισμένοι καθηγητές βέβαια δε συμφωνούν στο πώς θα εκλέγονται οι πρυτάνεις και τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, ενώ εκπρόσωποι της νεολαίας διαφωνούν και για την ουσιαστική κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.

Ο πρωθυπουργός, σχετικά με το θέμα της εκλογής του πρύτανη του κάθε ΑΕΙ και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την επαναφορά των συμβουλίων διοίκησης, είπε:

«Κακώς η συζήτηση περιορίζεται μόνο στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Αυτό αφορά 500 άτομα. Οι οποίοι κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι μπορούν να χάνουν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα διοίκησης το οποίο προωθούμε είναι και αντιπροσωπευτικό, αλλά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πανεπιστημίων».

Ειδικότερα, θεσμοθετείται το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, που αποτελείται από έξι εσωτερικά, τα οποία εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ του ΑΕΙ, και πέντε εξωτερικά μέλη, που επιλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία από τα αναδειχθέντα εσωτερικά μέλη, κατόπιν διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα της εταιρίας Marc τη μεγαλύτερη αποδοχή απολαμβάνουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τη θέσπιση Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης σε φοιτητές και διδάσκοντες των ΑΕΙ (85,5% των ερωτηθέντων την κρίνουν θετικά και μάλλον θετικά), την πρακτική άσκηση των φοιτητών (83,4%), το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών (77,4%), την ελευθερία επιλογής μαθημάτων από άλλα τμήματα (76,7%), καθώς και την απόκτηση διπλού πτυχίο σε δύο σχετικές επιστήμες, π.χ. Μαθηματικά και Οικονομικά (76,9%).

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές έχουν θετικά σχόλια από ψηφοφόρους σχεδόν όλων των κομμάτων και όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι κληρικοί

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει μια κόντρα και για τη ρύθμιση που εισήχθη την περασμένη εβδομάδα, για τη σύσταση οργανικών θέσεων κληρικών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συγκεκριμένη κίνηση δεν πρόκειται να επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα, ενώ αφορά ένα τοπίο το οποίο είναι αρρύθμιστο εδώ και 77 χρόνια, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το να δημιουργηθεί ένα ΦΕΚ διορισμού και να μισθοδοτούνται από το Δημόσιο με μόνιμη σχέση εργασίας 3.520 Ιερείς (2.311 της Εκκλησίας της Ελλάδος, 955 της Εκκλησίας της Κρήτης και 254 των μητροπόλεων της Δωδεκανήσου) χωρίς να έχουν οργανικές θέσεις.

Το γεγονός αυτό, έφερε μια ανασφάλεια στους Ιερείς όσον αφορά θέματα συνταξιοδότησης, εργασιακά και ασφαλιστικά, ενώ δημιουργεί και ανισότητες αφού η Εκκλησία της Ελλάδος έχει οργανικές θέσεις, ενώ η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου δεν έχουν καμία.

Η λύση, επισημαίνουν, είναι η νομοθετική επικαιροποίηση, ώστε να αντιστοιχισθεί ο αριθμός των κληρικών που μισθοδοτούνται από το κράτος και έχει εκδοθεί ΦΕΚ διορισμού τους με τις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί νομίμως, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δείτε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Χατζηνικολάου για την εμπρηστική επίθεση στον REAL

Loading