Κατερίνα Παπανάτσιου στην POLITIC: «Η ΝΔ έχει το σύνδρομο του τροχονόμου»

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποδεσμευτεί από τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σε όλους μας υπεύθυνα», υπογραμμίζει η Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξη που παραχωρεί στην politic.gr, σημειώνοντας ειδικότερα ως προς την πανδημία πως δεν μπορεί όλα να γίνονται με κάποιο φόβητρο απέναντι στους πολίτες και μάλιστα με την υποβάθμιση μελετών, ενημέρωσης κι επιστημονικής κοινότητας.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Σε σχέση με την ακρίβεια, η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι πως τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται είναι ανεπαρκή, έρχονται «too little too late» και δεν στοχεύουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων: «Η κυβέρνηση δεν αποτελεί απλό σχολιαστή– διαχειριστή της κατάστασης, αλλά πρέπει να προβλέπει, να προετοιμάζεται και να δίνει λύσεις. Δυστυχώς, η ΝΔ έχει το σύνδρομο του τροχονόμου».

Όσον αφορά την κλήση σε απολογία ως κατηγορούμενων των Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου, η κυρία Παπανάτσιου επισημαίνει πως η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, η ποινικοποίηση και η φίμωση κάθε φωνής που αντιστέκεται, αλλά και οι βρόμικες λίστες εξαγοράς των ΜΜΕ παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλούν τη δημοκρατία μας κι αποτελούν δείγμα εκτροπής.

Αναφορικώς με το ΚΙΝΑΛ, η βουλεύτρια Μαγνησίας αναφέρει πως η επικοινωνιακή αγάπη για τις εξελίξεις σε αυτό το κόμμα από τα Μέσα Ενημέρωσης είναι προσπάθεια να αναβιώσει ο δεσμός του παλιού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και να αποδυναμωθεί ο προοδευτικός πόλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Έχουμε απευθύνει προγραμματικό κάλεσμα καιρό τώρα, δεν θα περιμένουμε την κάλπη. Οι ισχυρές συμμαχίες χτίζονται στη βάση προγραμμάτων κι εκεί ναι, καλούμε όλα τα κόμματα να συμμετέχουν στο διάλογο για την επόμενη ημέρα», προσθέτει η κυρία Παπανάτσιου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Παπανάτσιου:

-Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων. Θεωρείτε πως αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στη χώρα μας;

Η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 και την εφάρμοσε με την απειλή προστίμου-χαράτσι- των 100€ σε όποιον δεν εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.
Το αποτέλεσμα της «υποχρεωτικότητας» ήταν από τους 520.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν οι 220.000. Ούτε το 50% δηλαδή.
Η αποτυχία της κυβέρνησης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα μέσω και των μεθόδων που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί για να μπορέσει να πείσει τους πολίτες, είναι γεγονός. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να μπει μπροστά η Πρωτοβάθμια Υγεία και μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση, ενημέρωση και στήριξη των πολιτών να πεισθούν πως ο εμβολιασμός είναι η λύση για την πανδημία και όχι το πρόβλημα.
Αυτή η Κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να αποδεσμευτεί από τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της, και να αρχίσει να συμπεριφέρεται στους πολίτες και σε όλους μας, υπεύθυνα. Δεν μπορεί όλα να γίνονται με κάποιο φόβητρο απέναντι στους πολίτες και μάλιστα με την υποβάθμιση μελετών, ενημέρωσης και επιστημονικής κοινότητας.

-Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δείχνει αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας κι αναπροσαρμόζει τα μέτρα της όσο αυτή δεν υποχωρεί. Πού είναι το κακό σε αυτό;

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ανεπαρκή και δεν στοχεύουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε τον νέο πτωχευτικό νόμο που απειλεί με πτώχευση μικροοφειλέτες, κι ας μην ξεχνάμε ότι η πανδημία επίσης δημιούργησε χρέη, που η Κυβέρνηση αρνείται να διαχειριστεί.
Εξάλλου, τα κυβερνητικά στελέχη μας ενημέρωναν πως ο πληθωρισμός θα κοπάσει από τον Δεκέμβρη! Πιστεύει κανείς και καμία, ότι οι τιμές θα επανέλθουν; Σε ποιον κόσμο ζουν οι «άριστοι» της Νέας Δημοκρατίας; Μάλλον σε αυτόν τον κόσμο που δεν χρειάστηκε καν να πάνε να ψωνίσουν από μία λαϊκή αγορά ή ένα super-market!

Η κυβερνητική λογική «βλέποντας και κάνοντας» αποδείχθηκε ολέθρια τόσο κατά τη διαχείριση της πανδημίας όσο και κατά την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που αυτή προκάλεσε δεν προέκυψε ξαφνικά. Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν προετοιμάστηκε γι’ αυτό. Αντίθετα οι ακραίοι χειρισμοί της πάνω στο θέμα της ΔΕΗ, οδήγησαν τη χώρα σε παντελή έλλειψη από ενεργειακά αποθέματα και σε πρωταθλητή στην πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι πάντα, αυτό που λένε, too little-too late! Το ότι το κύμα της ακρίβειας είναι φυσιολογικό λόγω της διεθνούς συγκυρίας δεν αφορά τους πολίτες. Η Κυβέρνηση δεν αποτελεί απλό σχολιαστή – διαχειριστή της κατάστασης, αλλά πρέπει να προβλέπει, να προετοιμάζεται και να δίνει λύσεις.

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία έχει το σύνδρομο του «τροχονόμου».
Ο πληθωρισμός κάθε μήνα δημιουργεί ένα νέο ρεκόρ. Το 5.1% του Δεκεμβρίου φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς. Από αυτή την επιθετική έκρηξη της ακρίβειας πλήττονται προφανώς τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.
Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων από το καλοκαίρι, αλλά η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συζητήσει το οτιδήποτε.
Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων, ρύθμιση της αγοράς, στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ , ελάφρυνση των βαρών με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Όσο η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, τόσο πιο οδυνηρές θα γίνονται οι συνέπειες για την κοινωνία.

-Γιατί κατηγορείτε την εκτελεστική κι όχι τη δικαστική εξουσία για τις κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του κατηγορούμενου των Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη; Τι εννοείτε όταν ισχυρίζεστε ως κόμμα πως την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς και θα ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας;

Η δίωξη των δύο δημοσιογράφων με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες, πιστοποιεί, όχι μόνο την αντιδημοκρατική κανονικότητα, αλλά και την πολιτική ανηθικότητα της παρούσας Κυβέρνησης. Ένα σκάνδαλο που κόστισε στους Έλληνες πολίτες πολλά χρήματα και αποδεδειγμένα οδήγησε την εταιρεία στο να αποζημιώσει π.χ. το αμερικανικό Δημόσιο. Στη χώρα μας όμως, αντί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, οδηγούνται στη δικαιοσύνη ο αρμόδιος για θέμα διαφθοράς υπουργός (του ΣΥΡΙΖΑ), η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και τώρα οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν πολλές από τις σκοτεινές πλευρές της διαφθοράς. Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, η ποινικοποίηση και η φίμωση κάθε φωνής που αντιστέκεται, αλλά και οι βρόμικες λίστες εξαγοράς των ΜΜΕ παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλούν τη Δημοκρατία μας και αποτελούν δείγμα εκτροπής.

Σχετικά με τους αρμούς της εξουσίας, ήταν μία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του απολογισμού του κόμματος για την περίοδο όχι μόνο της διακυβέρνησης, αλλά και πριν από αυτή, το 2012, και ανέφερε συγκεκριμένα θέματα που λίγο πολύ, είναι γνωστά, με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες την περίοδο της διακυβέρνησης. Είτε αυτά ήταν πρακτικά αναχώματα, είτε ήταν θεσμοί και φορείς που χρησιμοποίησαν την θέση τους για να ανακόψουν κυβερνητικές επιλογές. Προφανώς δεν εννοούσε αυτό που εντέχνως διάφοροι μηχανισμοί διακίνησαν τότε για «στήσιμο κομματικού κράτους». Ας μην κρίνουν εξ’ ιδίων τ’ αλλότρια! Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Στη χώρα λοιπόν – και αυτό το ξέρουν όλοι οι πολίτες – κτιζόταν και θωρακιζόταν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάξ, για πενήντα χρόνια, μια σκληρή εκτελεστική εξουσία. Με αυτή βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια διακυβέρνησης. Αντίστοιχα μπορούμε ν’ αναφέρουμε κι άλλα παραδείγματα για το επιτελικό κράτος, για τις τροπολογίες που άλλαζαν κατόπιν εορτής και τοποθέτησης τα τυπικά προσόντα διοικητών, τις λίστες Πέτσα, τις αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τους φίλους της κυβερνώσας παράταξης σε πολλά πόστα, χωρίς τα κατάλληλα προσόντα και πολλά πολλά άλλα. Ήδη αυτή τη στιγμή που συζητάμε είδε το φως της δημοσιότητας η απόφαση της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου στέλνει οριστικά στο “σκαμνί” με βαρύτατα κακουργήματα διαφθοράς στενούς συνεργάτες υπουργού!

Με την Αριστερά και τον Προοδευτικό κόσμο αυτά θα αποτελέσουν παρελθόν, χρειαζόμαστε διαφάνεια και μία αξιόπιστη διοίκηση που θα προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών σεβόμενη τους νόμους και το Κράτος Δικαίου.

Τι θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει να υλοποιείται ή και να έχει ήδη υλοποιηθεί στο νομό Μαγνησίας που δεν έχει προχωρήσει;

Η Μαγνησία είναι ένας νομός με πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες λόγω της φυσικής της ομορφιάς, των ιδιαίτερων προϊόντων που παράγει, της γεωγραφικής της θέσης, του εξειδικευμένου και καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, του Πανεπιστημίου, της ΒΙΠΕ του λιμανιού, του σιδηροδρομικού δικτύου και του αεροδρομίου που διαθέτει.
Θεωρώ ότι αυτό που έχει καθυστερήσει ή μπορούμε να πούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα είναι να καταρτιστεί ένα σύγχρονο αναπτυξιακό σχέδιο που να αξιοποιεί συνδυαστικά όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις και υποδομές με σκοπό την τουριστική, αγροτική, βιομηχανική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη του νομού μας με τους σύγχρονους όρους που υπαγορεύει η πράσινη μετάβαση, η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η δίκαιη ανάπτυξη, η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή και η διεθνής συγκυρία γενικότερα.

Η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού σχεδίου για τη Μαγνησία προϋποθέτει βέβαια την συνεργασία της αυτοδιοίκησης με την πολιτική ηγεσία, το Πανεπιστήμιο και όλους τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, κάτι που ούτε αυτονόητο είναι ούτε πάντοτε εφικτό.
Είναι κρίσιμο να εξυγιανθούν- αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, κάτι που μόνο με την ώριμη και υπεύθυνη συμμετοχή του λαού της Μαγνησίας μπορεί να εξασφαλιστεί.
Έργα και οι δράσεις που είχαν δρομολογηθεί αλλά ακόμη εκκρεμούν, όπως η ολοκλήρωση του Περιφερειακού του Βόλου, η μελέτη για τις συνδυασμένες μεταφορές, η εγκατάσταση μετρητών αέριας ρύπανσης στο Βόλο πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν και να συμπεριληφθούν στο σύγχρονο αναπτυξιακό σχέδιο για το νομό μας.

-Πόσο σας αγχώνει ότι η δημοσκοπική διαφορά σας από το ΚΙΝΑΛ είναι μικρότερη από την αντίστοιχη από τη ΝΔ; Πόσο πιθανή θεωρείτε τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου πριν ή μετά τις εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μία φωτογραφία της στιγμής, όπως φωτογραφία της στιγμής είναι και τα trend και τα hashtag στα social media, όπου την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση είχε την αρνητική πρωτοκαθεδρία!
Η αλήθεια είναι πως η επικοινωνιακή «αγάπη» για τις εξελίξεις στον χώρο του ΚΙΝΑΛ, από τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι κατ’ εμέ μία προσπάθεια να αναβιώσει ο δεσμός του παλιού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και φυσικά να αποδυναμωθεί ο Προοδευτικός πόλος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Παρ’όλα αυτά είναι στο χέρι του προοδευτικού ακροατηρίου να σταματήσει τέτοιες «σκέψεις».

Παράλληλα, δεν βλέπω στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να ισχύουν οι διαφορές που αναφέρεται και ίσως αυτός που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο είναι ο κ.Μητσοτάκης. Γενικότερα όμως θα ήθελα να τονίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς και του Προοδευτικού χώρου, αυτό δεν μας κάνει αυτάρεσκους, ούτε ανταγωνιστικούς με τα υπόλοιπα προοδευτικά κομμάτια του πολιτικού φάσματος!
Έχουμε απευθύνει προγραμματικό κάλεσμα καιρό τώρα, δεν θα περιμένουμε την κάλπη. Οι ισχυρές συμμαχίες χτίζονται στη βάση προγραμμάτων και εκεί ναι, καλούμε όλα τα κόμματα να συμμετέχουν στον διάλογο για την επόμενη ημέρα. Δεν μπορεί η χώρα να βρίσκεται δέσμια της «επιτελικότητας» του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει και η Αριστερά να ανοίξει ένα νέο Κεφάλαιο, μια Νέα Αρχή!

Δείτε επίσης: Κικίλιας από τη Ρόδο: Χτίζουμε τους πρωταθλητές του καλοκαιριού