Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου, που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και «Το Βήμα», με θέμα «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική».
Αναφερόμενη στη σημερινή μεταβατική και ασταθή εποχή, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική και η διαχείριση των εθνικών θεμάτων απαιτεί μείζονες συναινέσεις στο εσωτερικό, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, και συνέργειες στο εξωτερικό» και πρόσθεσε: «η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ποτέ δεν τέθηκαν και δεν πρόκειται να τεθούν υπό διαπραγμάτευση».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «το διεθνές δίκαιο είναι η προσφορότερη μέθοδος που επιλέγουν ώριμες και ισχυρές δημοκρατίες, όπως η Ελλάδα, για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στις διεθνείς τους σχέσεις» και τόνισε ότι «από την ενότητα, τη σύμπνοια και την αγαστή συνεργασία αντλούν η Ελλάδα και η Ευρώπη σήμερα τη δύναμη και την πίστη τους για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία».
Ειδικότερα, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της αποτίμησης της Μεταπολίτευσης, καθώς αυτή περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην εξωτερική μας πολιτική. Σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας εδραιώθηκε ανάμεσα στα προηγμένα κράτη της Ευρώπης.
Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης στην παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, τονίζοντας την ευθύνη της χώρας μας για τη λύση του κυπριακού ζητήματος και την προσήλωση στην εθνική κυριαρχία. Επισήμανε, τέλος, τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι «η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν αποτελεί απλώς ορόσημο για την εξωτερική μας πολιτική».
Η Πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη για διπλωματικές σχέσεις που να βασίζονται στο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της περιοχής. Υπογράμμισε ότι «η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ποτέ δεν τέθηκαν και δεν πρόκειται να τεθούν υπό διαπραγμάτευση».
Καταλήγοντας, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του να απαντήσει στις συνεχείς και πολλαπλές απειλές» και ότι «η εξωτερική πολιτική και η διαχείριση των εθνικών θεμάτων απαιτεί μείζονες συναινέσεις στο εσωτερικό, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, και συνέργειες στο εξωτερικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ