Κατεβάζουν το όριο της αυτοδυναμίας στο 35% με πρόσχημα την «σταθερότητα»

Κατεβάζουν το όριο της αυτοδυναμίας στο 35% με πρόσχημα την «σταθερότητα»

Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται από την Κυβέρνηση η απόφαση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Με πρόσχημα την «σταθερότητα» αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα που θα οδηγεί σε μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση, γι’ αυτό μελετούν το ενδεχόμενο να… κατεβάσουν το όριο της αυτοδυναμίας ακόμα και στο 35%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έπαψαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η κοινωνία σε μια νέα τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει το όλο θέμα με σκεπτικισμό, γι’ αυτό και ζήτησε από τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Γιάννη Οικονόμου να ανοίξουν με δηλώσεις τους το θέμα, επιχειρώντας να σφυγμομετρήσουν αντιδράσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου έπαψε να είναι θέμα «ταμπού» για το πρωθυπουργικό γραφείο, ιδίως μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μια σχετική φθορά λόγω της ακρίβειας αλλά και των περίφημων «επισυνδέσεων».

Ο στόχος την κυβερνητική ηγεσίας είναι να αποφευχθεί η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη χώρα. Όχι μόνο γιατί δεν έχουμε ως πολίτες την απαιτούμενη κουλτούρα, αλλά πρωτίστως γιατί μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δεν υπάρχουν στον ορίζοντα πιθανότητες να καθίσουν τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα στο τραπέζι των συζητήσεων. Φυσικά ο νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύσει θα αφορά στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής, αφού οι πρώτες θα γίνουν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι τα δυο σενάρια

Αυτήν τη στιγμή στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν δυο βασικά προσχέδια. Το πρώτο, που έχει και τους περισσότερους υποστηρικτές στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών ώστε να σχηματιστεί αυτοδύναμη μεν, βιώσιμη δε Κυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, η αυτοδυναμία μπορεί να οριοθετηθεί κοντά στο 36%.

Η δεύτερη σκέψη είναι να τροποποιηθεί ο ισχύον εκλογικός νόμος που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα. Σήμερα προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα ενισχύεται με επιπλέον έδρα για κάθε 0.5% που λαμβάνει μετά το 25%. Υπάρχει εκτίμηση ότι η επιπλέον έδρα μπορεί να δίνεται για κάθε 0.5% που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα μετά το 20%, εξέλιξη που μπορεί να δώσει 151 έδρες ακόμα και με εθνικό ποσοστό γύρω στο 35%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει άλλη μια σκέψη το πρώτο κόμμα να πριμοδοτείται με μια επιπλέον έδρα για κάθε μονάδα διαφοράς που θα έχει από το δεύτερο κόμμα, σενάριο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει πολλούς υποστηρικτές.

Εκείνο, πάντως, που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει αφού και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν διέψευσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το ενδεχόμενο νέα αλλαγής.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο κ. Μητσοτάκης;»

Loading