Κάθε σπίτι εξοικονομεί 1600 ευρώ το 2020

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Περίπου 1600 ευρώ εξοικονομεί από τη νέα χρονιά κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος θα ψηφιστεί την επόμενη Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως ο νέος προϋπολογισμός έρχεται να αντιμετωπίσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που κρατούσε την Ελλάδα ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία τα προηγούμενα χρόνια.

Και επειδή η “ευημερία για όλους”, όπως είναι το σχετικό σύνθημα της ΝΔ για την οικονομική βελτίωση των δεικτών κάθε σπιτιού, δεν έρχεται από μόνη της, αλλά αποτελεί προϊόν σωστής προετοιμασίας, τη νέα χρονιά αναμένεται σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, από το 2,2% που κατέγραψε με πρόσφατα στοιχεία η ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο εννεάμηνο του 2019, αναμένεται να ανέλθει στο 2,8% το 2020.

Σε απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το εθνικό μας ΑΕΠ θα φτάσει στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται στα 1600 ευρώ που “κερδίζει” ετησίως κάθε νοικοκυριό.

Ο “Ηρακλής” σώζει τράπεζες και νοικοκυριά

Προς υποστήριξη της οικονομίας έρχεται να δράσει και ο “Ηρακλής”, το κυβερνητικό σχέδιο που θα δώσει βαθιά ανάσα στις τράπεζες, απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς τους από τα “κόκκινα” δάνεια. Το ποσό που αναμένεται να… φύγει από τις πλάτες των τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο πολυπόθητος δρόμος για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, αφού οι τράπεζες θα πάρουν πολύτιμη “ανάσα”.

Παράλληλα, όμως, ο “Ηρακλής”, θα συμβάλει και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων. Όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, το σημαντικότερο είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους. Και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Loading