Σε μια συγκυρία που η φθορά της Κυβέρνησης είναι φανερή εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων που ανέκυψαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να διαχειριστεί με επάρκεια τις ανατιμήσεις προκαλεί έντονους τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Τριγμοί που έχουν γίνει εντονότεροι, διαταράσσοντας τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, μιας και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται, συνειδητοποιούν και αποδέχονται ότι κάτι τρέχει στις σχέσεις Μητσοτάκη-Δένδια. Το χειρότερο για εκείνους είναι πως όσο το διαψεύδουν, η αλήθεια…. δεν κρύβεται.
Είναι πλέον προφανές ότι οι δυο άνδρες τα έχουν… σπάσει. Είναι σπάνιες οι συναντήσεις τους και σπανιότερες (πλέον) οι φορές που συμφωνούν στην διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Η αρχή έγινε με τα ελληνοτουρκικά, η χαριστική βολή δόθηκε με την ουκρανική κρίση και τη ρωσική εισβολή. Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία «μαρτύρησε» την ψυχρότητα στις σχέσεις των δυο ανδρών. Μια ψυχρότητα που είναι εμφανής σε όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις.
Τι του «χρεώνει» το Μέγαρο Μαξίμου
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει ανοίξει βηματισμό δελφίνου και πως οι κινήσεις του έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να του… χρεώνουν ότι διαθέτει… αυτονομημένη σκέψη από τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, γεγονός που του επιτρέπει να εκπέμπει διακριτό πολιτικό στίγμα.
Οι ίδιοι κύκλοι, που προφανώς δεν «εγκρίνουν» την… πολιτική ανεξαρτησία του Νίκου Δένδια του καταλογίζουν πως εμμέσως επιχειρεί να εκφράσει εντός της Νέας Δημοκρατίας την λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα» του κόμματος, η οποία δεν συμφωνεί απόλυτα με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.
Μένει ή φεύγει από το ΥΠΕΞ στον ανασχηματισμό;
Το πιο παράδοξο, όμως, είναι ότι ορισμένοι επιχειρούν να «δηλητηριάσουν» τον τρόπο σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένοντας ότι ο Νίκος Δένδιας απολαμβάνει ασυλίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται με το γάντι στον υπουργό Εξωτερικών, όμως και εκείνος αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους, όπως έπραξε για παράδειγμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου απέφυγε συστηματικά και με έξυπνο τρόπο να προχωρήσει σε σκληρή κριτική κατά της Συμφωνίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φωτιά. Απομένει να φανεί πως θα χειριστεί το θέμα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη πολλές σκοτούρες στο κεφάλι του. Με τον «προεκλογικό ανασχηματισμό» να πλησιάζει, πολλοί αναρωτιούνται αν ο Νίκος Δένδιας θα παραμείνει στη θέση του ή θα αλλάξει χαρτοφυλάκιο…
Δείτε επίσης: Ν. Κεραμέως: Δεν μπορεί να εγκαλούμαστε επειδή εφαρμόζουμε τον νόμο
- Κεφαλονιά: Τραγική απώλεια 42χρονης μητέρας σε πυρκαγιά
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση οικοδόμων με εργασιακά αιτήματα του κλάδου
- Στρατηγική του Μαξίμου για το μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ
- Σημαντικές αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/1): Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε το Παρί – Σίτι και άλλα ματς του Champions League
- Ο Ροντ Στιούαρτ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα