Η Υπουργός Κεραμέως απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επιπτώσεις της. Μέσω μίας σειράς χρηστικών βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως παρέχει απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών σχετικά με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση αυτή για το 2025 ανέρχεται στο 6,02% και εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου του 2025, επωφελώντας συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες.
Πόσο ανεβαίνει τελικά ο κατώτατος μισθός; Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ μικτά το μήνα. Αυτό μεταφράζεται σε καθαρό μισθό μεγαλύτερο κατά 34 έως 43 ευρώ μηνιαίως και 473 έως 606 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου. Τα ανωτέρω ποσά προκύπτουν από την εν λόγω αύξηση που τίθεται σε εφαρμογή.
Εργάζομαι σε μερική απασχόληση με κατώτατο μισθό. Θα έχω αύξηση; Η αύξηση του κατώτατου μισθού ισχύει για όλες τις μορφές εργασίας: πλήρη, μερική και εκ περιτροπής, αναλογικά με τις ώρες απασχόλησης. Επομένως, ναι, οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση θα επωφεληθούν από την αύξηση.
Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια και αν ναι πόσο; Ο κατώτατος μισθός προγραμματίζεται να αυξάνεται ετησίως, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027. Στη συνέχεια, θα αναπροσαρμόζεται βάσει των τιμών της αγοράς και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Γιατί δεν ανεβαίνει και άλλο ο κατώτατος μισθός; Ουσιαστικά, εξετάζουμε δύο βασικούς παράγοντες: την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και την οικονομική βιωσιμότητα της αγοράς εργασίας και του δημόσιου τομέα.
Ποια επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού; Όλα τα επιδόματα που καθορίζονται βάσει του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα γονικής άδειας και το επίδομα ανεργίας, θα επηρεαστούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr