Κατρίνης: «Λάθος η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο»

Κατρίνης: «Λάθος η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο»

Για αδυναμία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης κατηγορεί την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης

Ο κ. Κατρίνης, μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών τόνισε την ανάγκη της πράσινης, αυτόνομης ενεργειακής μετάβασης, οι φιλόδοξοι στόχοι της οποίας θα πρέπει να «συναντηθούν» με τις ανάγκες και τις αντοχές των πολιτών, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν δυσβάστακτο κόστος, λόγω της κρίσης.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε σε λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης, όπως:

-Η χωρίς κανένα σχεδιασμό και στρατηγική απολιγνιτοποίηση, που επιβεβαιώνεται και από στη στροφή 180 μοιρών του Πρωθυπουργού.

-Η έλλειψη δικτύων που αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

-Η απροθυμία να παρέμβει στην αγορά και να ελέγξει τα τεράστια υπερκέρδη των παρόχων.

Τόνισε επίσης ότι η ακρίβεια ενισχύεται από την αδιαφάνεια στην τιμολόγηση και την παραπλάνηση των καταναλωτών με τις απίστευτες διακυμάνσεις της ρήτρα αναπροσαρμογής, κάνοντας λόγο για μονομερείς αλλαγές συμβολαίων χωρίς συναίνεση και έγκαιρη προειδοποίηση των καταναλωτών.

Χαρακτήρισε λάθος την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και επισήμανε ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός ολιγοπωλίου, τονίζοντας ότι η ελληνική αγορά είναι η μοναδική ευρωπαϊκή αγορά όπου το 100% της παραγόμενης ενέργειας περνάει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας.

Υπογράμμισε ότι η μεταφορά του 100% του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς σε όλα τα τιμολόγια της λιανικής, μεταφέρει όλο το κόστος εξισορρόπησης στους καταναλωτές.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της κρίσης που περιλαμβάνουν:

-Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής

-Έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

-Άμεση αλλαγή στον κώδικα προμήθειας και νέα, διαφανή πρότυπα τιμολόγησης

-Εξαίρεση των δαπανών για μέτρα ενεργειακής στήριξης από το έλλειμμα, γεγονός που συνδέεται με την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

-Κοινές αγορές φυσικού αερίου

-Προσανατολισμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αναβάθμισης των δικτύων, καθιστώντας την επένδυση σε ΑΠΕ προσιτή για όλους τους πολίτες

-Θέσπιση πλαφόν στη λιανική, κάτι που διεκδίκησαν και πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία ενώ η Ελλάδα δεν συντάχθηκε μαζί τους.

Δείτε επίσης: Προεδρικό Μέγαρο: Η Κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με νεαρούς Ρομά

Loading