Τι συμβαίνει στην χώρα – Διεθνής η ανησυχία για τις εξελίξεις – Συνεχής η κλιμάκωση
Έντονη είναι η κλιμάκωση στο Καζακστάν με τον Πρόεδρο της χώρας να χαρακτηρίζει πλέον τους διαδηλωτές, τρομοκράτες που απειλούν την δημοκρατία. Ο πρόεδρος Τοκάγιεφ, όπως μετέδωσε το BBC, σε τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε πως οι στρατιώτες μπορούν πλέον να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση τους διαδηλωτές, οι οποίοι παραμένουν στους δρόμους, παρά την άγρια επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τους διαδηλωτές τους οποίους πλέον χαρακτηρίζει ληστές, τρομοκράτες και ένοπλους κακοποιούς. Σύμφωνα με το Russia Today, στο διάγγελμά του, ο Τοκάγιεφ τόνισε ότι δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις με τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους διαδηλωτές.
Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του Καζακστάν υποστήριξε ότι «20.000 ληστές» επιτέθηκαν στο Αλμάτι, το επίκεντρο των διαδηλώσεων, ενώ επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής έχασαν τις ζωές τους 26 «ένοπλοι κακοποιοί», εννοώντας τους διαδηλωτές, και 18 μέλη σωμάτων ασφαλείας.
Πως ξεκίνησαν οι ταραχές στην χώρα
Οι αναταραχές λαμβάνουν χώρα από την Κυριακή, όταν η τιμή του υγραερίου (LPG),που χρησιμοποιείται ευρέως σε οχήματα στο Καζακστάν, διπλασιάστηκε. Αυτό στάθηκε ως αφορμή για να ξεκινήσουν οι έντονες διαδηλώσεις στους δρόμους με καταλήψεις δημόσιων κτηρίων και του αεροδρομίου της χώρας.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι τιμές θα αποκατασταθούν σε διάστημα έξι μηνών, όμως η ανακοίνωση αυτή δεν έπεισε τους διαδηλωτές, που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις. Το BBC τονίζει ότι «το Καζακστάν συχνά περιγράφεται ως απολυταρχικό καθεστώς και οι περισσότερες εκλογές κερδίζονται από το πρώτο κόμμα με σχεδόν το 100% των ψήφων. Δεν υπάρχει ενεργή αντιπολίτευση».
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ότι 26 διαδηλωτές, τους οποίους περιγράφει ως «ένοπλους κακοποιούς», σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 εξ αυτών προσήχθησαν. Κατά την ίδια πηγή, περίπου 18 μέλη των σωμάτων ασφαλείας πέθαναν σε συγκρούσεις, ενώ τραυματίστηκαν 748.
Ενισχύσεις από Ρωσία και γειτονικά κράτη
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας απέστειλε αίτημα προς την Ρωσία για την στήριξη της κυβέρνησης. Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Τοκάγιεφ αναφέρθηκε και στις «ειρηνευτικές δυνάμεις» από τη Ρωσία και άλλα γειτονικά κράτη, λέγοντας ότι έφτασαν στο Καζακστάν μετά από δικό του αίτημα και πως είναι προσωρινά στη χώρα, για να εγγυηθούν την ασφάλεια.
Η CSTO (Collective Security Treaty Organisation), με επικεφαλής τη Ρωσία, κατά πληροφορίες έστειλε 2.500 στρατιώτες στο Καζακστάν, με τον Τοκάγιεφ να ευχαριστεί θερμά τον Βλαντιμίρ Πούτιν γι’ αυτή την ενέργεια.
Εμπόλεμη ζώνη η πρωτεύουσα
Η πλατεία του Αλμάτι, άλλοτε πολυσύχναστη, αναφέρει ανταποκριτής του BBC, έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με καμένα κτίρια και οχήματα.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω, κυρίως τη νύχτα, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Οι ήχοι πυροβολισμών και εκρήξεων θυμίζουν στους ανθρώπους πόσο επικίνδυνο είναι το να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους.
Αίτημα πλέον η αλλαγή καθεστώτος
Με κυβερνητική εντολή, οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί σε όλη την χώρα. Ωστόσο και χτες συνεχίστηκαν κανονικά, ενώ και σήμερα πραγματοποιήθηκε ειρηνική συγκέντρωση με κεντρικό πλέον αίτημα την αλλαγή του καθεστώτος στην χώρα.
Δείτε επίσης: Ερώτηση Μαρίας Σπυράκη στην Κομισιόν για τις στρεβλώσεις του Νutriscore
- Ο Τραμπ προειδοποιεί για ενδεχόμενους δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες
- Ο Χάρι Στάιλς και η ιστορία του ghosting στην Τζέιντ Θίρλγουολ
- Νικήτας Κακλαμάνης: Έτοιμος να αναλάβει την προεδρία της Βουλής
- Νέες αποκαλύψεις για τη διατροφή των αρχαίων προγόνων μας: Ήταν οι Αυστραλοπίθηκοι κυρίως φυτοφάγοι;
- Εργαζόμενοι και διευθύνοντες σύμβουλοι: Το επιβλητικό χάσμα αποδοχών στην Ευρώπη