Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού η Θεσσαλονίκη

Υπεγράφη σήμερα παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και του διευθυντή Cisco Ελλάδας – Κύπρου, Αντώνη Τσιμπούκη το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» στο χώρο των πρώην δημοτικών σφαγείων.

Ρεπορτάζ: Μίνα Αφεντούλη

propoli

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην δημοτικών σφαγείων ως «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν είναι οι εξής:

  • Υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας
  • Ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων
  • Προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας
  • Δια βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας

Ζέρβας: «Να εντάξουμε τη Θεσσαλονίκη σε κάθε παγκόσμιο χάρτη»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πριν από τις υπογραφές στο Μνημόνιο Συνεργασίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στάθηκε κυρίως στην ένταξη της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη.

«Να επανεντάξουμε τη Θεσσαλονίκη σε κάθε παγκόσμιο χάρτη. Η Θεσσαλονίκη μπαίνει από σήμερα σε ένα κλαμπ πόλεων. Δημιουργούμε ένα Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού και σήμερα βλέπετε μια τέτοια ισχυρή συμμαχία που απαιτείται για το εγχείρημα: Δήμος Θεσσαλονίκης, κυβέρνηση και ένας τεχνολογικός κολοσσός» τόνισε αρχικά ο κ. Ζέρβας.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να μετασχηματίσουμε τις πόλεις; Η απάντηση είναι καταφατική γιατί υπάρχει τεχνογνωσία και ο κόσμος είναι ένα τεράστιο δίκαιο ανταλλαγής πληροφοριών. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και ο ρόλος ο δικός μας είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό πόλο, πέραν αυτού που υπάρχει στην Αττική. Η πανδημία επέδειξε περίτρανα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αναγκαίος. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας πόλης είναι μια απόφαση. Μεταφέρουμε την αναπτυξιακή προοπτική στα δυτικά».  

Επίσης δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το κτίριο που θα στεγαστεί το «Διεθνές Κέντρο» υπογράμμισε ότι «είναι χτισμένο το 1896-97. Δηλαδή, πριν από 120 χρόνια πριν. Ως το 1988 λειτούργησε ως σφαγείο με μια μικρή παύση μετά τον σεισμό του 1978. Αποτελεί τυπικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Την ευρύτερη αυτή περιοχή, πολλοί από εμάς την γνωρίσαμε στις αρχές δεκαετίας του ’90 κυρίως από τους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης. Θυμάστε τον «Μύλο», τη «Βίλκα».

Νομοτελειακά ωστόσο, μετά από κάποια χρόνια η περιοχή επανήλθε στην παρακμή. Και σήμερα ερχόμαστε εδώ να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα που με την επιτυχία του θα αλλάξει συνολικά τη δυναμική ολόκληρης της περιοχής. Σε ένα κτίριο κόσμημα, σε ένα κτίριο που ανακαινίστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια πριν από περίπου μια δεκαετία και ακόμα δεν είχε βρει τον ρόλο του στον αστικό ιστό. Εμείς λοιπόν σήμερα, του δίνουμε στέγη, ρόλο και ουσία. Μεταφέρουμε το κέντρο ανάπτυξης της πόλης στα δυτικά. Στο λιμάνι που ήταν διαχρονικά η πηγή πλούτου και εξέλιξης της πόλης μας.

Γεωργιάδης: Σύντομα κι άλλη επένδυση από ΗΠΑ στην Ελλάδα

Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «σήμερα είναι ημέρα χαράς για τη Θεσσαλονίκη, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι εγώ εργαστήκαμε από την αρχή της θητείας μας για την αξιοποίηση των προφανών εθνικών ιδιαιτεροτήτων που έχει η πόλη» και πρόσθεσε πως «δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος του να είναι η Cisco εδώ».

Επίσης στάθηκε στις καλές σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με τις ΗΠΑ και προανήγγειλε την ανακοίνωση συνεργασίας και με άλλη μεγάλη εταιρεία προερχόμενη από τη συγκεκριμένη χώρα.

Πιερρακάκης: «Η τεχνολογία ενδυναμώνει τον άνθρωπο»

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως «είναι σπουδαίο να μπορεί κανείς να σκεφτεί πως η τεχνολογία ενδυναμώνει τον άνθρωπο. Η αξία της έγκειται στη χρήση της» ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λύσει τα χέρια των πολιτών στις υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, τις δεξιότητες σε οποιοδήποτε κομμάτι που μπορεί να συμβάλει σήμερα η τεχνολογία».

Βαρνάβας: Δεν μπορεί η πόλη να αγνοεί την Δυτική της πλευρά

Στη σημερινή εκδήλωση εκ των ομιλητών ήταν και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας ο οποίος στάθηκε στη σημασία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

«Δεν μπορεί η πόλη να καθρεφτίζεται στα βρώμικα νερά του Θερμαϊκού, αγνοώντας την δυτική της πλευρά. Πεντακόσιες χιλιάδες κόσμος μένει εκεί κι αν μιλήσαμε για τις τεχνολογίες και την ψηφιακή επανάσταση που την καταλάβαμε, πολιτισμός χωρίς την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής δεν υπάρχει. Όλα αυτά θα έχουν νόημα όταν αγγίξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων» τόνισε ο Μητροπολίτης.

Αν. Τσιμπούκης: «Αναδεικνύουμε τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο των Βαλκανίων»

Στην δική του ομιλία ο διευθυντής της εταιρείας Cisco Ελλάδας – Κύπρου, Νίκος Τσιμπούκας σημείωσε πως «η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν το κέντρο των Βαλκανίων. Εμείς ωστόσο θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Με την υλοποίηση εφαρμογών τεχνολογιών στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον τεχνολογικό κολοσσό της Cisco υπογράμμισε ότι «ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’80 στην Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο και σήμερα απαριθμεί περίπου 80.000 εργαζομένους ενώ ο ετήσιος τζίρος της ανέρχεται στα 55 δισ. Χαρακτηριστικό είναι πως η δραστηριότητά μας έρχεται μέσα από ένα μεγάλο κανάλι συνεργατών που ανέρχονται περίπου στις 60.000. Τέλος είμαστε εταιρεία κατασκευής υψηλής τεχνολογίας, με λύσεις διαδικτυακές με κυβερνοασφάλεια».

Δείτε ακόμα: Ο… Έλβις Άδωνις Γεωργιάδης και το… φιλάκι του Πιερρακάκη (vd)

Loading