Κικίλιας: Εθνικός στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού – Ειδικό σχέδιο για Μύκονο και Σαντορίνη

Στο «Βήμα της Κυριακής» φιλοξενήθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μίλησε για ειδικό σχέδιο για Μύκονο και Σαντορίνη.

«Εφαρμόζοντας την κυβερνητική δέσμευση για μετατροπή της Ελλάδας σε τουριστικό προορισμό βιώσιμης ανάπτυξης, το υπουργείο Τουρισμού εκπονεί ειδική μελέτη για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης των δύο household brands (παγκόσμια αναγνωρίσιμα Brands) του τουριστικού μας προϊόντος, της Μυκόνου και της Σαντορίνης», ανέφερε αρχικά ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά με τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, επισημαίνει ότι «το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου είχαμε αύξηση των αφίξεων κατά 79,2% και των εισπράξεων κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, οι οποίες αντιστοιχούν στο 50% των εισπράξεων ολόκληρου του 2019, ενώ τον Αύγουστο οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στο 75,8% εκείνων του Αυγούστου του 2019».

Συμπληρώνει ότι «τον Σεπτέμβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπέρασε το 65% σε όλη τη χώρα, τον Οκτώβριο είδαμε σημαντική κινητικότητα και στους ορεινούς μας προορισμούς, με έντονη δραστηριότητα και από τον εσωτερικό μας τουρισμό, ενώ και τον Νοέμβριο που διανύουμε υπάρχει ακόμα κινητικότητα σε αρκετές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και ανακάμπτει σταδιακά το city break.»

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η ώρα του ταμείου για την φετινή τουριστική σεζόν δεν έχει φτάσει ακόμη. Στοχεύαμε για εισπράξεις 5-6 δις ευρώ και πάμε για πάνω από 10 δις», τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι ο ελληνικός τουρισμός πήγε καλά «γιατί δώσαμε από νωρίς το πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινηθούμε. Είπαμε πότε και πώς θα ανοίξουμε, με ποια πρωτόκολλα και με τι μέτρα. Δώσαμε ορατότητα να κάνουν τον προγραμματισμό τους με τις λιγότερες δυνατές εκπλήξεις βάσει της δεδομένης πραγματικότητας της πανδημίας και προτάξαμε το αίσθημα της ασφάλειας που αποτελούσε το πρώτο κριτήριο για την επιλογή προορισμού αυτή την χρονιά.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρη στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκολύνθηκε στο μέγιστο βαθμό η κινητικότητα των ταξιδιωτών των χωρών της Ε.Ε., αλλά και τρίτων χωρών που υιοθέτησαν την σχετική πρωτοβουλία».

Αναφορικά με την επόμενη τουριστική περίοδο, ο κ. Κικίλιας αναφέρει ότι «είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε προβλέψεις, ωστόσο τα δείγματα είναι θετικά, κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις σε Παρίσι και Λονδίνο, αλλά και στις συνεχείς επαφές του με αεροπορικές εταιρείες και tour operators. Οι προκρατήσεις κινούνται σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το 2019, ενώ όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων τους για τους ελληνικούς προορισμούς προσθέτοντας νέα δρομολόγια, αλλά και επεκτείνοντας την χρονική διάρκεια. Από τα μέσα Μαρτίου αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η σεζόν, νωρίτερα από ποτέ.

Αυτό δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και προετοιμασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Και τα οφέλη μιας επιτυχημένης χρονιάς διαχέονται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τα καλά αποτελέσματα στον τουρισμό είναι εθνικός στόχος και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίζουν όλοι».

Δείτε επίσης: Β. Κικίλιας από την Θεσσαλονίκη: «Η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr