ΚΙΝΑΛ: Aνιαρό…το debate των 5 – Οι αψιμαχίες και …οι εστίες “μούχλας” μέσα στο κόμμα
(POOL ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/EUROKINISSI)

ΚΙΝΑΛ: Aνιαρό…το debate των 5 – Οι αψιμαχίες και …οι εστίες “μούχλας” μέσα στο κόμμα

Οι 5 υποψήφιοι για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής διεξήγαγαν ένα συγκρατημένο τόνων και χωρίς εξάρσεις πολιτικό διάλογο κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας (debate), στην ΕΡΤ, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και διήρκησε σχεδόν δύο ώρες χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Οι τόνοι μπορεί να μην ανέβηκαν και να πιστοποιήθηκε η πολυφωνία στο κόμμα ωστόσο οι πέντε υποψήφιοι είχαν αψιμαχίες και διαξιφισμούς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, αλλά και την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή.

Θέματα όπως η συγκυβέρνηση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, η εκπροσώπηση στη Βουλή αν εκλεγεί εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός, η θέση για τις γυναικοκτονίες, η συμφωνία των Πρεσπών, η επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ και η ενότητα της παράταξης, καθώς και οι απόψεις τους για την διαχείριση της πανδημίας, τα εθνικά θέματα, την πράσινη ανάπτυξη κυριάρχησαν στο διάλογο μεταξύ τους.

Στιγμές που έχουν τη δική τους σημασία είναι οι αιχμές που άφησε ο Παύλος Γερουλάνος κάνοντας λόγο για «εστίες μούχλας μέσα στο κόμμα» απαντώντας στο ερώτημα του Αντρέα Λοβέρδου γιατί αρνήθηκαν την πρόταση που στήριξαν οι δύο τους να υπάρξει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με αφορμή τη διαφοροποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για τους ποινικούς κώδικες ο Αντρέας Λοβέρδος ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι με δική του προεδρία πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεσμεύονται από κομματική πειθαρχία ενώ σε ότι αφορά την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα σημείωσε ότι κομματική πειθαρχία θα υπάρχει για τα μεγάλα ζητήματα.

Οι θέσεις των πέντε υποψηφίων για τη διαχείριση κρίσεων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Στο σχόλιό του σημείωσε: “Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια”.

Ο Παύλος Γερουλάνος σε ερώτηση για το εάν η διαχείριση και αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί ευρύτερη συναίνεση απάντησε ότι η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα. Αναφέρθηκε δε στα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει εκείνος που θα κληθεί να ηγηθεί αν μέσω της όποιας κρίσης: Να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και να συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Ο Χάρης Καστανίδης για το «αόρατο χέρι της αγοράς» σχολίασε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε. Στο σχόλιο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στην έννοια της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης. “Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο οι συνεργασίες οι εκλογικές και άλλο η αναγκαία εθνική συνεννόηση ανεξαρτήτως αν οι κυβερνήσεις είναι μονοκομματικές“.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην πανδημία και σημείωσε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για ατολμία και εξαιρέσεις. «Έχουμε περισσότερους νεκρούς από όσους είχαμε στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Προτείνω να αποσυρθούν τα φτηνά rapid test, να μας πει το υπουργείο Υγείας που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα το ΕΣΥ και πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι» κατέληξε.

Σε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση αντιμετώπισε καλύτερα τις κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε πως την χώρα στην κρίση έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ενισχύσει τις δομές και τις υποδομές έκανε ακριβώς το αντίθετο, δημιουργώντας εμπόδια. “Αντί να βάλει διπλά δρομολόγια στα ΜΜΕ, ζητάει από τους πολίτες να βάλουν διπλή μάσκα. Πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης που βλέπει τη Βουλή να κλείνει με ένα κρούσμα, αλλά αυτό να μην συμβαίνει στα σχολεία” διερωτήθηκε.

 Ο δεύτερος γύρος απαντήσεων για την εξωτερική πολιτική

Ο πρώην υπουργός έθεσε με ένταση το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα στη Βουλή διαφοροποιήθηκε από την επίσημη «γραμμή» του κόμματός του υπερψηφίζοντας τις ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα «βαριά» αδικήματα. Στον Ανδρέα Λοβέρδο απάντησε μόνον ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι αυστηρότερες ποινές δεν έχει διαπιστωθεί ότι οδηγούν σε μείωση των εγκληματικών πράξεων, ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε άλλες χώρες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στο ντιμπέιτ ήταν η στιγμή που ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που ήταν υπέρ των Πρεσπών.

«Να ρωτήσετε όλους τους συνυποψηφίους μου αν είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν» είπε αρχικά ο κ. Λοβέρδος και επανερχόμενος στο θέμα τόνισε:

«Ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξυφαίνονται ύποπτα σενάρια από κάποιους κύκλους να είναι πρότυπο οι Πρέσπες για τα ελληνοτουρκικά. Είναι πρότυπο; Πρέπει να είναι καθαροί όλοι οι υποψήφιοι».

Ως προς αυτό το θέμα ο Παύλος Χρηστίδης σήκωσε το γάντι δηλώνοντας «περήφανος για τη στάση της Φώφης Γεννηματά που είπε «όχι» χωρίς ακρότητες». Κατά τα λοιπά ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Τουρκία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι υποψήφιοι κινήθηκαν στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής».

Οι συνεργασίες

Σε ότι αφορά τη διαχείριση κρίσεων με επίκεντρο την πανδημία ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων» και ζήτησε να αποσυρθούν τα φθηνά rapid test. Από εκεί και πέρα επανέλαβε ότι δεν θεωρεί προοδευτική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας βοηθός εκπληρώσεως των στόχων του Αλέξη Τσίπρα για την επάνοδό του στην εξουσία.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στις συνεργασίες, λέγοντας ότι είναι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, όχι για διανομή θέσεων και κατηγόρησε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτά που απαιτούνται για να γίνουν συνεργασίες.

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι «άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση», σημειώνοντας ότι ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ρύθμιση της αγοράς.

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας» και μίλησε για παραλογισμούς στη διαχείριση της πανδημίας με «υπογραφή Μητσοτάκη».

Δείτε επίσης: ΚΙΝΑΛ: Tηλεμαχία για τους πέντε από τους έξι υποψηφίους για την προεδρία

Loading

Play