ΚΙΝΑΛ: Εκδήλωση με τίτλο «Η ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα»

Σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ με τίτλο «Η ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα», συμμετείχε η η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά – Η πρόεδρος τόνισε ότι διαπιστώνει προβλήματα στη ποιότητα της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών με αφορμή την πανδημία και επιλογές της κυβέρνησης.

Στο χαιρετισμό της η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως «είναι πολλά που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας και ακόμη περισσότερα εκείνα που πρέπει να εμπεδωθούν στη συνείδηση των πολιτών. Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά. Δεν υπάρχει πια καμία ανοχή στην αδιαφάνεια, στην έλλειψη λογοδοσίας, στα δίκτυα εξάρτησης, στις σκοτεινές διαδρομές ισχύος και χρήματος. Μόνη απάντηση περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία».

propoli

Στη συνέχεια παρατήρησε ότι «υπάρχει πλήρης έλλειψη διαφάνειας, νομοθέτηση με fast track, φωτογραφικές διατάξεις και συνεχή, απροκάλυπτη παρέκκλιση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις, στηρίζονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Η κ Γεννηματά σημείωσε πως  «υπάρχει ένα αυστηρά ελεγχόμενο κομματικό κράτος. Που μετατρέπει ακόμη και τους υπουργούς σε ‘μαριονέτες’, πρόθυμους συντελεστές των εντολών του Μαξίμου», επικρίνοντας με τον τρόπο αυτό πρωτοβουλίες κι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι υποβαθμίζεται η λειτουργία της Βουλής, καθώς ανέφερε πώς είναι βροχή οι άσχετες με τα συζητούμενα νομοσχέδια τροπολογίες, που έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση.

Η κ. Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου υποστήριξε: «Διεθνείς οργανισμοί όπως οι ‘Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα’ επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει ένα ‘επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου’. Ναι, υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων. Έχει μεγάλη ευθύνη και το ΕΣΡ».

Σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί fake news, λέγοντας πώς είναι μια μάστιγα στο διαδύκτιο.

«Τα fakenews στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης είναι μια πραγματικότητα, που συντηρείται από την κυβέρνηση με τα πληρωμένα παπαγαλάκια. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν η ΕΣΗΕΑ και ο πολιτικός κόσμος την προσπάθεια για αδέσμευτη πληροφόρηση. Γιατί το αντίδοτο στα fake news δεν μπορεί παρά να είναι αξιοπρεπή μμε και αδέσμευτοι δημοσιογράφοι. Μέχρι τότε, οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι απλά υποκρισία». συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: «Ήμασταν εμείς που μιλήσαμε πρώτοι για ανοιχτή διακυβέρνηση, για ανοιχτά δεδομένα, για δημόσια διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών. Πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, που τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησαν. Και τώρα βγαίνουμε μπροστά στην πρωτοπορία προοδευτικών ιδεών και μεταρρυθμίσεων. Μακριά και απέναντι σε κάθε μορφή λαϊκισμού και συντήρησης».

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, η παρουσία των οποίων ερμηνεύεται ως κίνηση διεύρυνσης του Κινήματος Αλλαγής.

Ομιλητές ήταν ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής του Παντείου και πρόεδρος του Ιδρύματος Θ. και Δ. Τσάτσου, όπου αναφέρθηκε στο ζήτημα «Δημοκρατία, Πλουραλισμός και Διαπλοκή», καθώς και ο Μαρίνος Σκανδάμης, διδάκτωρ Νομικής, γραμματέας του τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μίλησς για τις «Θεσμικές προκλήσεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Μάντζος, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Δείτε επίσης: Φ. Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης έχει την κύρια ευθύνη για τους εμβολιασμούς που δεν προχωρούν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading