ΚΙΝΑΛ: Μαζικά τεστ και σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων

ΚΙΝΑΛ: Μαζικά τεστ και σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων

Συγκεκριμένη πρόταση για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από το lockdown που επέβαλε η πανδημία, παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής, σήμερα, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδικτυακής ενημέρωσης στους δημοσιογράφους. Πρόκειται για την εξειδίκευση της πρότασης που είχε περιγράψει την περασμένη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά για σταδιακό άνοιγμα κατά περιοχή και κατά κλάδους, όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση, με στόχο να αποφευχθεί ένα τρίτο κλείσιμο της χώρας.

Το σχέδιο «ανοίγματος» της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής λέει το εξής: «με μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες, το κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα. Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, π.χ., σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα».

«Ποιο είναι το κλειδί για να πετύχει το άνοιγμα με ασφάλεια; Τα μαζικά τεστ με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η τάση που θα δούμε στην Ευρώπη», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. «Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το “ανοιγμα με ασφάλεια”, που ήδη εφαρμόζεται σε Σλοβακία και Αυστρία και σταδιακά εισάγεται στην συζήτηση και στη χώρα μας από ειδικούς, όπως ο κ. Μόσιαλος», συμπλήρωσε.

Ακόμη υποστήριξε ότι το σύστημα ιχνηλάτησης της κυβέρνησης απέτυχε κι εξήγησε πως τον Αύγουστο τα ορφανά κρούσματα ήταν περίπου τα μισά, ενώ πριν το lockdown είχαν φτάσει στο 85% και σήμερα περίπου στο 70%. «Άρα χωρίς μαζικά τεστ, οι Αρχές δεν μπορούν να δημιουργήσουν υγειονομικό προφίλ σε κάθε περιοχή, άρα δεν μπορούν να ιχνηλατήσουν, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Αν δεν ξέρουν 7 στους 10 πολίτες πού κόλλησαν τον ιό, τότε δεν μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο οριζόντιο (και άδικο) μέτρο του lockdown, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Επίσης επικαλέστηκε τις οδηγίες του αμερικανικού κέντρου για την πρόληψη και έλεγχο των νόσων, σύμφωνα με τις οποίες χρειάζονται από 15 έως 30 ιχνηλάτες ανά 100.000 πληθυσμού, ανάλογα με τη φάση της επιδημίας ενώ -όπως είπε- στο Κέντρο Ιχνηλάτησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εργάζονται περίπου 190 άτομα, αποσπασμένοι από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού. «Αν η χώρα μας ακολουθούσε τα διεθνή στάνταρ, ο αριθμός των ιχνηλατών θα έπρεπε να κυμαίνεται μεταξύ 2.500-3.000 και να αποτελείται από άτομα με ιατρικές γνώσεις, όχι μόνο από σώματα ασφαλείας», προσέθεσε.

Σχετικά με τα τεστ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι από την αρχή της πανδημίας (14 Μαρτίου), η Φώφη Γεννηματά έθεσε το ζήτημα να γίνονται πολλά και συνεχή τεστ, σύμφωνα με την αντίληψη του ΠΟΥ. Ο κ. Χρηστίδης άσκησε προς τούτο δριμεία κριτική στη κυβέρνηση επειδή «απέρριπτε οποιαδήποτε συζήτηση για διατίμηση στην τιμή τους, με συνέπεια για 8 μήνες τα rapid test που στην χονδρική έχουν τιμή 5-7 ευρώ να πωλούνται 40-60 ευρώ και αντιδραστήρια των μοριακών που στην χονδρική πωλούνται μεταξύ 13-15 ευρώ, να κοστίζουν 70-120 ευρώ τους τελευταίους μήνες, ενώ κατά την πρώτη φάση έφτασαν έως και τα 300 ευρώ ανά τεστ». Επικαλέστηκε προς τούτο σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όταν ρωτήθηκε για τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ σχετικά με τα δημοσιεύματα για ελλιπή και λανθασμένο τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, ο Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε ότι δεν καλύπτουν το Κίνημα Αλλαγής καθώς «η ανεπάρκεια, που στοιχίζει στον πλήρη έλεγχο της διασποράς και της ιχνηλάτησης, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε σε παραιτήσεις. Αυτή η αισχροκέρδεια σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε στην παρέμβαση της επιτροπής Ανταγωνισμού και της Δικαιοσύνης. Υπάρχει, λοιπόν, μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τη ΝΔ, που συμπυκνώνεται στα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα:

Πόσοι χιλιάδες ακόμα θα είχαν έγκαιρα πρόσβαση σε τεστ;

Πόσα κρούσματα θα βρίσκαμε νωρίτερα;

Πόσο πιο έγκαιρα θα είχαμε μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Λάρισα;

Και εντέλει, πόσο καλύτερο έλεγχο της πανδημίας θα πετυχαίναμε;».

 

Για τα ελληνοτουρκικά

Το διαδκτυακό μπρίφινγκ του Κινήματος Αλλαγής απασχόλησε και η τουρκική προκλητικότητα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10-11 Δεκεμβρίου. Ο κ. Χρηστίδης επανέλαβε τα όσα αναφέρει η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, στην επιστολή της προς του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την απαραίτητη επιβολή κυρώσεων.

Ζητά συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας:

* για πρόσωπα που εμπλέκονται σε παραβατικές δραστηριότητες όσο και οικονομικούς τομείς, όπως χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (περιορισμός της πρόσβασης σε ρευστότητα για τις τουρκικές τράπεζες ), εξαγωγές υλικού για έρευνες στον ενεργειακό τομέα,

* μείωση χορήγησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων,

* αναστολή εφαρμογής Συμφωνιών για αγροτικά προϊόντα, κ.λπ.,

* επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία», δήλωσε και τόνισε πως οι τακτικοί ελιγμοί δε του κ. Ερντογάν, παραμονές κάθε Ευρωπαϊκού.

«Απαιτείται κυρίως κινητοποίηση εκ μέρους του πρωθυπουργού. Με ολοκληρωμένη στρατηγική και αποφασιστικότητα, θα έπρεπε να προηγείται των εξελίξεων, να χτίζει συμμαχίες, να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να οριοθετεί με σαφήνεια τις εθνικές κόκκινες γραμμές, κάτι που δεν συμβαίνει στην πράξη.

Το μήνυμα είναι σαφές: Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις -είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις», υπογράμμισε ο Παύλος Χρηστίδης.

 

Διαβάστε επίσης:

Επίκαιρη ερώτηση της Φ. Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play