Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή προσδιορίζουν την πολιτική του Κινήματος Αλλαγής για να αναγεννηθεί η χώρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του στην οποία καθορίζονται πέντε μεγάλοι στόχοι με την επίτευξη των οποίων, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, η χώρα θα ξεπεράσει πλήρως την κρίση.
Συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ αναφέρει:
* Πρώτος στόχος είναι η μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ, όπως εδώ και τρία χρόνια ζητά το Κίνημα Αλλαγής. Ώστε να δοθεί ανάσα στις επενδύσεις, να μειωθεί η υπερβολική φορολογία .Έτσι θα δημιουργηθεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, με ποσό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Με το ποσό αυτό μπορούμε να πετύχουμε κατά προτεραιότητα.
–> Χρηματοδότηση υποδομών και παραγωγών επενδύσεων
–> Συντήρηση, συμπλήρωση και εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών, ιδιαίτερα στους χώρους της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών.
–> Παρακίνηση και προσέλκυση ιδιωτών επενδύσεων που συχνά αποθαρρύνονται από την έλλειψη την και καταστροφή δημόσιων υποδομών που είναι απαραίτητες για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του.
Μέσα σε ένα τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον μπορούν να μειωθούν με ασφάλεια φόροι και εισφορές.
Με αυτή την δημοσιονομική αλλαγή θα απαντήσουμε στα μετα-Μνημονιακά διλήμματα.
* Δεύτερος στόχος: Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης και Δημόσιας Περιουσίας.
Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε το 2015, αυτό που όλες ως τότε οι Ελληνικές Κυβερνήσεις είχαν απορρίψει.
Υποθήκευσε τον Εθνικό Πλούτο για 99 χρόνια. Κατέστησε αιχμάλωτη την Ελληνική Οικονομία.
Και τώρα ο κ. Μητσοτάκης σιωπά, ουσιαστικά συνυπογράφει με την σειρά του τις κατάπτυστες συμφωνίες που μέχρι πριν τις εκλογές κατήγγειλε.
Για μας όμως η αλλαγή των δεσμεύσεων, είναι ζήτημα Εθνικής αξιοπρέπειας, είναι και πηγή πρόσθετων πόρων για την Οικονομία και την Κοινωνία.
Το Ταμείο πρέπει να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός υποθήκης στους πιστωτές, αλλά στα πρότυπα των Κρατικών Ταμείων κυρίαρχων χωρών που επενδύουν για το δημόσιο συμφέρον, προικίζουν το Ασφαλιστικό Σύστημα για το μέλλον και χρηματοδοτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
* Τρίτος στόχος: Να στηρίξουμε την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.
Στηρίζουμε τον μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες και ανταγωνιστικότερες, με την πρόταση για ένα “Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής”, που θα αξιοποιεί δημιουργικά όλες τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση.
Ο αποικιακού χαρακτήρα νόμος του Σύριζα για τις Τράπεζες πρέπει να καταργηθεί και μαζί του και το ΤΧΣ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το συνολικό πλαίσιο εποπτείας του συστήματος.
Έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις μας για την απαραίτητη εξυγίανση των κόκκινων δανείων
Με παράλληλη προστασία της Α΄ κατοικίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων από πλειστηριασμούς.
Αλλά και με την απόφαση να τελειώνουμε με τους «πτωχευμένους πλούσιους», που εμφανίζονται δήθεν με οικονομική στενότητα, μέσω εικονικών μεταβολών οικογενειακής κατάστασης, με πλασματικές μεταβιβάσεις και ταυτόχρονη διαφυγή καταθέσεων στο εξωτερικό. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΠΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.
* Τέταρτος στόχος: Η στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων.
Για μας η ανάπτυξη επιβάλλεται να αφορά άμεσα τον εργαζόμενο, την βελτίωση της ζωής του, αλλά και την δημιουργία θέσεων εργασίας για τους άνεργους.
Δεν μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην επιχειρούμενη ήδη προσπάθεια εφαρμογής των δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ.
–> Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για καταστρατήγηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των Κλαδικών Συμβάσεων για όλες τις επιχειρήσεις του κάθε κλάδου.
–> Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για διευκόλυνση των Ομαδικών Απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων.
–> Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για την διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που δημιουργούν εξοντωτικές καταστάσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
–> Πιστεύουμε ότι τα θέματα του Συνδικαλιστικού Νόμου πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από τον διάλογο με τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους και όχι με την επιβολή ρυθμίσεων που υποκρύπτουν σκοπιμότητες.
Είναι ώρα για θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους άνεργους.
– Με την αύξηση του κατώτερου μισθού και τον περαιτέρω καθορισμό του από τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
– Με την χορήγηση κινήτρων για προσλήψεις ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
– Με τον διπλασιασμό της περιόδου χορήγησης επιδόματος ανεργίας, για όσους καθιστώνται άνεργοι για πρώτη φορά.
– Με την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στο Ασφαλιστικό Σύστημα
Είναι όμως ώρα να εξετάσουμε και λύσεις που διασφαλίζουν την συμμετοχή των εργαζομένων στο μέρισμα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης.
Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πρωτοβουλίες συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων και σύντομα θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων στον ελληνικό χώρο.
* Πέμπτος στόχος: Η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένα σχέδια προσαρμογής στα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή συνεργασία για την πολιτική προστασία για να μη θρηνήσουμε άλλες καταστροφές.
Όπως και να προωθήσουμε αλλαγές στον πρωτογενή τομέα, με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, θέτοντας τέλος στην χρήση τοξικών χημικών ουσιών, ώστε να εγγυηθούμε προσιτά, υγιή και καλής ποιότητας τρόφιμα και ασφαλή προϊόντα.
«Ο χρόνος τελειώνει», τονίζει το ΚΙΝΑΛ, και επισημαίνοντας ότι «η κλιματική δράση περνάει μέσα και από την αλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος, σε ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050», σημειώνει:
«Για εμάς στο Κίνημα αλλαγής είναι προτεραιότητά μας να σχεδιάσουμε αυτή την μετάβαση. Που θα μας οδηγήσει σταδιακά στην μετα-λιγνιτική Ελλάδα.
Και θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Και παράλληλα σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα δίκαιης ενεργειακής μετάβασης για τις λιγνιτοφόρες περιοχές στις οποίες ο κ Τσίπρας εφάρμοσε πολιτική καμένης γης επί 4,5 χρόνια. Με αξιοποίηση και των προβλεπόμενων κοινοτικών κονδυλίων».