Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής καλούνται να καταστήσουν τις τράπεζες πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους κραδασμούς σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο μέλλον. Σε μια έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε, το Finance Watch κάλεσε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να λάβουν υπόψη τους τα διδάγματα του κραχ του 2008, το οποίο έχει πλέον «ξεθωριάσει» σε μεγάλο βαθμό από τη μνήμη μας. Αυτός ο εφησυχασμός έρχεται παρά τα πρόσφατα προειδοποιητικά μηνύματα, σύμφωνα με το Euronews.
«Δεν έχει σημάνει συναγερμός από την κατάρρευση της Crédit Suisse και τη σειρά τραπεζικών χρεοκοπιών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank», δήλωσε ο Christian M. Stiefmüller, ανώτερος σύμβουλος έρευνας και υπεράσπισης του Finance Watch. Η υπερβολική πολυπλοκότητα της Βασιλείας ΙΙΙ φαίνεται ότι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται, καθώς σημαντικές δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, απομακρύνονται από τις συμφωνίες.
Η Βασιλεία ΙΙΙ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά χρήματα για έκτακτες ανάγκες, αυξάνοντας τις απαιτήσεις κεφαλαίου, ρευστότητας και μόχλευσης. Στην πιο πρόσφατη έκθεση του Finance Watch αναφέρονται οι ελλείψεις του ισχύοντος πλαισίου, όπως η ρυθμιστική γκρίζα ζώνη που υπάρχει λόγω της ασάφειας σχετικά με το ποιες τράπεζες περιλαμβάνονται στην κατηγορία των «διεθνώς ενεργών».
Πρόσφατη έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, υποδεικνύει ότι η εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας από την ΕΕ είναι υπερβολικά περιο restrictive. «Η προληπτική ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει κατηγορηθεί για την «χρυσώνουσα» προσέγγισή της στην κανονιστική ρύθμιση.
Το Finance Watch δήλωσε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι «παραπλανητικός», υποστηρίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, η ΕΕ κινδυνεύει να μη συμμορφωθεί με τα πρότυπα της Βασιλείας». Παρομοίως, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδυναμώσει τα σχέδια που αφορούν το πλαίσιο της Βασιλείας, προσπαθώντας να ενισχύσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.