Κοινή καταδίκη της Τουρκίας από Μητσοτάκη, Μακρόν
INTIME

Κοινή καταδίκη της Τουρκίας από Μητσοτάκη, Μακρόν

Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Γαλλίας και καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Αφού ευχαρίστησε τον «φίλο πρόεδρο Μακρόν» για τη φιλοξενία στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις τους, κάτι που αποδεικνύει και η δεύτερη παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα μέσα σε λίγους μήνες.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

Οι επενδύσεις και η καταδίκη της Τουρκίας

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε εν συνεχεία ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, εξάλλου, «συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ακόμη, ότι είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας – Σάρατζ» καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης, ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο: πρώτον ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές, όσων δεν δικαιούνται προστασία. Δεύτερον συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική μας χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος. Και τρίτον συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι συντάσσεται στην ίδια πλευρά με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ έκλεισε και με μία αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Άουσβιτς.

Μακρόν: «Η Γαλλία υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο»

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», ανέφερε σχετικά.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Στήριξη στο μεταναστευτικό

Ακόμη, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», είπε, ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Μάλιστα, προανήγγειλε την επίσκεψή του στην Ελλάδα «στο εγγύς μέλλον», εξηγώντας πως «υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι’ αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

Δείτε ακόμη: Θερμή υποδοχή του Μακρόν στον Μητσοτάκη (video)

Loading

Play