Κίνημα Αλλαγής: «Ανεπίτρεπτη» και «επικίνδυνη» η σύγχυση για το AstraZeneca

Χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε πως η Επιτροπή συστήνει να εμβολιάζονται με το AstraZeneca μόνο οι πολίτες άνω των 60 ετών, προκαλώντας σύγχηση σε ορισμένους από αυτούς που έκαναν την πρώτη δόση με αυτό το εμβόλιο άλλα είναι κάτω από αυτο το ηλικιακό όριο.

«Η σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca είναι επικίδυνη και ανεπίτρεπτη», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί μάλιστα την Επιτροπή να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τροποποίησε την εισήγησή της και με ποια επιστημονικά δεδομένα το έπραξε γιατί οι ως τώρα αναφορές της δεν πείθουν και δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση. Συνδέεται η τότε απόφασή της για τη χορήγηση του AstraZeneca, με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας; Υπάρχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», επισημαίνει στο σχόλιό του το Κίνημα Αλλαγής.

Να σημειωθεί πως στην εισήγησή της, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως όσοι έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπάρχει θέμα να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα, εκτός και αν μετά την πρώτη δόση εμφανίστηκαν σημαντικές παρενέργειες.

Σήμερα, από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εμφανίσθηκε καθυσηχαστικός και δήλωσε πως η Ελλάδα, όπως και άλλες 20 ευρωπαϊκές χώρες, συστήνει όσους έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με αυτό.

Δείτε επίσης: Ν. Ηλιόπουλος για τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα πως «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ