Κίνημα ΝΙΚΗ: Επείγουσες παρεμβάσεις στην Δημόσια Υγεία

Το σύστημα υγείας στη χώρα μας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις από την μια και η πανδημία εσχάτως, συνέβαλαν και αποκάλυψαν την τραγικότητα της κατάστασης του -ΕΣΥ- (Εθνικού Συστήματος Υγείας). Η τραγικότητα της κατάστασης συνοψίζεται με δύο λέξεις. Στην έλλειψη προσωπικού και στην έλλειψη πόρων και μέσων καθιστώντας την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών κάκιστη και επικίνδυνη.

Οι μαζικές παραιτήσεις ιατρών, οι αδυναμία κάλυψης των εφημερίων, η αναβολή επ΄ αορίστου σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων, η μισθοδοσία πείνας, η φυγή στο εξωτερικό των νέων υγειονομικών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ΝΙΚΗ έχει καταρτήσει εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για την οργάνωση και την διοίκηση της δημόσιας υγείας το οποίο μπορεί να μελετήσει κάνεις στην ιστοσελίδα της. Εδώ θα αναφερθούμε σε δύο μόνο θέσεις του προγράμματος μας που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Λόγω της πρόσφατης, θλιβερής επικαιρότητας, που απώλεσαν, την ίδια μέρα, τη ζωή τους δύο γυναίκες μια 19χρονή εγκυμονούσα στη Ν. Μάκρη Αττικής και μια Ρουμάνα τουρίστρια στη Χαλκιδική, με ότι αυτό συνεπάγεται και για το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η χώρα. Κοινός παρονομαστής και για τους τρεις θανάτους (και του κυοφορούμενου), ήταν η απίστευτη καθυστέρηση και η κακή επάνδρωση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) σε έμψυχο και λοιπό υλικό.

Προτείνουμε ως ΝΙΚΗ, άμεσα την οργάνωση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ που αυτή την στιγμή λειτουργούν σε επικίνδυνο για τους πολίτες επίπεδο. Για να σωθούν ζωές που χάνονται άδικα. Είναι γνωστό ότι η ποιότητα του συστήματος υγείας μίας χώρας, είναι συνάρτηση με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αφού με βάσει βιβλιογραφικών δεδομένων, το 70% των περιστατικών που κατακλύζουν σήμερα τα Νοσοκομεία μας, θα αντιμετωπίζονταν στην κοινότητα από δομές της ΠΦΥ. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποφεύγουμε την κατασπατάληση των ήδη μειωμένων δυνατοτήτων των Νοσοκομείων μας αλλά και πλήθος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, επιπλοκών, αδίκων θανάτων, ενώ τα κόστη για την υγειά θα παρουσίαζαν σαφή βελτίωση.

Το δεύτερο που πρέπει άμεσα στην πολιτική της υγείας να εφαρμοστεί είναι η κατάργηση του καρκινώματος του κομματισμού. Οι δομές τις υγείας δεν πρέπει να θεωρούνται κομματικά φέουδα και να διοικούνται από «τα δικά μας παιδιά», αλλά να εφαρμόζεται η χρυσή αρχή της τοποθέτησης του «κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση». Να μην έχουμε δηλαδή ζαχαροπλάστες ή ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ σε θέσεις διοικητών Νοσοκομείων όπως μας συνήθισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η άσκηση της διοίκησης στις δομές υγείας απαιτεί ειδικά προσόντα και ικανότητες που δόξα τω Θεώ υπάρχουν στον τόπο μας.

Υπό του Νικόλαου Παπαδόπουλου
Δρ Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ
Υποψήφιου βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκη
Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ

Δείτε επίσης: Με φωτογραφία της οικογένειάς του υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κιλκίς (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com