Κίνητρα και ευκαιρίες για τους νέους στη δυτική Μακεδονία

Κίνητρα και ευκαιρίες για τους νέους στη δυτική Μακεδονία

«Βρίσκομαι εκ νέου στην Κοζάνη γιατί θέλω να ακούσω από πρώτο χέρι τις απόψεις της νέας γενιάς γι’ αυτό που σχεδιάζουμε στην περιοχή της μετάβασης στη δυτική Μακεδονία, τις ανησυχίες τους και τα προγράμματα που τυχόν θα ‘θελαν να συμπεριλάβουμε στις προτεραιότητές μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στον σύντομο χαιρετισμό του από το βήμα της ενημερωτικής ημερίδας, με θέμα «Οι νέοι σε νέα εποχή», που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΠΔΜ, στη ΖΕΠ Κοζάνης.

Απευθυνόμενος στο νεανικό ακροατήριο που απαρτιζόταν κυρίως από φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δοθούν κίνητρα και ευκαιρίες στους νέους, που είτε είναι είτε δεν είναι από την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μείνουν εδώ και να εργαστούν στις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Εξήγησε ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα θα ανακοινωθούν οι επιχειρήσεις, των οποίων εγκρίνονται τα επενδυτικά τους σχέδια και υπολόγισε ότι, εάν όλα πάνε καλά, ευελπιστεί πως θα δημιουργηθούν περί τις 3000 θέσεις εργασίας.

Στο περιθώριο της ημερίδας, ο κ. Παπαθανάσης, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της παύσης εργασιών που έχουν κηρύξει οι εργοληπτικές εταιρείες σε μια σειρά από εμβληματικά έργα της περιοχής, όπως τη σήραγγα της Κλεισούρας, το κέντρο διημέρευσης ΑμεΑ στη ΖΕΠ Κοζάνης, έργα ύδρευσης στην Καστοριά και στη Φλώρινα, σημείωσε: «όλα έχουν τακτοποιηθεί, οι πόροι έχουν ήδη σταλεί και η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας θα πληρώσει άμεσα τους εργολάβους».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Αμανατίδη, τις επόμενες ημέρες θα διαμοιραστούν περί τα 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι ανάδοχοι των παραπάνω έργων να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους.

Για τις επενδύσεις στις τεχνολογίες υδρογόνου, οι οποίες κόπηκαν από την ΕΥΔΑΜ ή ματαιώθηκαν, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να ακολουθούμε τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες» προκειμένου να στηρίξουμε μια επιχείρηση, «διότι εάν τυχόν δεν το πράξουμε, τα χρήματα μπορεί να καταλογιστούν και να τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο». Σημείωσε ότι «είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν διαχειριζόμαστε δημόσια και ευρωπαϊκά χρήματα που προέρχονται από τους Έλληνες Ευρωπαίους φορολογούμενους».

Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ), Πελοπίδας Καλλίρης, τόνισε ότι «από το νέο έτος θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που τώρα αξιολογούνται από την ΕΥ του ΔΑΜ», υπογραμμίζοντας ότι «η δυτική Μακεδονία αλλάζει παραγωγικό μοντέλο».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από στελέχη της ΕΥΔΑΜ, ενώ σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε εκπρόσωπος του Ομίλου Ενεργών Νέων της Φλώρινας. Ο Όμιλος, τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την πράσινη μετάβαση της περιοχής σε σχολεία, στο πανεπιστήμιο και σε χώρους συνάθροισης της νέας γενιάς.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης και Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Loading