Αδ. Γεωργιάδης: «Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για τις επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών»
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αδ. Γεωργιάδης: «Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για τις επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών»

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τις επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή θα «λυθούν τα χέρια» του υπουργείου Υγείας ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ακόμη και στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός υγείας ανέφερε: «Είσαι κύριε παθολόγος, έχεις ιατρείο, βλέπεις ασθενείς.Δίπλα σου το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, πρέπει να πας να βάλεις πλάτη, ωσότου λειτουργήσουν όλα τα άλλα που σας είπα. Του χρόνου, πιθανόν, να μην χρειάζεται».

Προσθέτοντας πως «την άλλη εβδομάδα στη Βουλή θα φέρουμε διάταξη και θα ψηφίσουμε τη διάταξη, που θα μου δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων, ως προς το πώς θα χειριστώ αυτό το θέμα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι έχει την πλήρη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ακούσατε τον κύριο Πρωθυπουργό, στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Σκαϊ, είναι απολύτως σύμφωνος με αυτό τον χειρισμό και στηρίζει τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Υγείας στο 100%».

Επιχειρηματολογώντας για την απόφασή του ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «ο γιατρός έχει σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, άρα έχει λάβει από το κράτος μια συγκλονιστική παροχή, την εκπαίδευσή του. Λαμβάνει από το κράτος το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δωρεάν, το οποίο του επιτρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς. Οι ασθενείς του λαμβάνουν αποζημίωση για τις ιατρικές του υπηρεσίες από το κράτος, είτε στα φάρμακα είτε στις διαγνωστικές του εξετάσεις. Άρα, χωρίς αυτήν την παρέμβαση του κράτους δεν θα είχε προφανώς τον ίδιο αριθμό ασθενών. Άρα, το ιδιωτικό του επάγγελμα είναι ιδιωτικό επάγγελμα μεν, αλλά με συγκλονιστικές παροχές από το κράτος. Καλώς το κράτος δίνει αυτές παροχές, άριστα, αλλά δεν μπορεί όμως την ώρα που το ίδιο το κράτος που σου δίνει όλα αυτά, να λες δεν με νοιάζει αν δεν λειτουργεί το νοσοκομείο του ΕΣΥ, του κράτους».

Συνολικά επισήμανε πως «δεν έχω όρεξη, να πάρω κανένα καταναγκαστικό μέτρο για κανέναν ελεύθερο γιατρό, αλλά δεν μπορώ να ξανακούσω από γιατρό «δεν με νοιάζει» αν λειτουργεί το νοσοκομείο, όποιος και να είσαι. Εφόσον έχεις πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη και ονομάζεις τον εαυτό σου γιατρό και σε ονομάζει το κράτος γιατρό, σε ενδιαφέρει αν λειτουργεί το νοσοκομείο».

Πάντως αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού επισήμανε ότι «κάνουμε προκηρύξεις. Το πρόβλημά μας δεν είναι αν έχουμε πιστώσεις για προκηρύξεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουμε προσωπικό. Δεν είμαστε στη φάση που δεν κάνουμε προκηρύξεις. Προκηρύξεις κάνουμε συνέχεια». Όμως εκτίμησε ότι οι γιατροί δεν έρχονται για να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αποδίδοντας την συνθήκη αυτή στις αυξήσεις των μισθών που κάνουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης προσελκύοντας γιατρούς καθώς και στους ανταγωνιστικούς μισθούς που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε επίσης πως στην λογική των κινήτρων «θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα, το οικονομικό κίνητρο, το έκτακτο, που δίνουμε στον γιατρό ο οποίος θα επιλέξει να φύγει από ένα αστικό κέντρο για να πάει σε ένα νησί κατά τους θερινούς μήνες ως επιπλέον αμοιβή adhoc. Αυτό γίνεται ανά μήνα έως τρεις μήνες για να πιάσει την τουριστική περίοδο. Θα παίρνει ο κάθε γιατρός που θα επιλέξει να πάει από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά το καλοκαίρι, κάθε μήνα, συν 2.100 ευρώ. Καθαρά αυτά. Συν 2.100 ευρώ καθαρά. Overtop του μισθού του. Για ένα μισθό που είναι περίπου 2.000 στο ΕΣΥ, είναι διπλάσιος μισθός».

Δείτε επίσης: Μία 66χρονη Βρετανίδα τουρίστρια πνίγηκε στις Αχλαδιές Σκιάθου

Loading

Play