Αγρότες: Οι πέντε προτάσεις του Λ. Αυγενάκη για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε για τις αλλαγές που πρότεινε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Οι αλλαγές αυτές, τις οποίες προτείνει ο κ. Αυγενάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, αφορούν στην ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας, διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών και την απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμό των κυρώσεων.

propoli

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βασικές προτεινόμενες αλλαγές έχουν ως εξής:

1. Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας.

Δηλαδή, ζητάμε να υπάρχει ευελιξία στις υποχρεωτικές δεσμεύσεις των παραγωγών έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν.

2. Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα. Πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων, ειδικά από τα οικολογικά προγράμματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκο.

3. Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων.

Οι ελεγκτικές διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα στο χωράφι. Υποστηρίζουμε εξαιρέσεις από τους ελέγχους αιρεσιμότητας για τους μικρούς γεωργούς και μη επιβολή κυρώσεων σε κανέναν γεωργό για μη συμμόρφωση με τα Πρότυπα κατά το έτος 2024. Ουσιαστικά δίνεται και πάλι στους μικρούς παραγωγούς η ευχέρεια να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους κατά το χρόνο επιλογής τους – και όχι σε συγκεκριμένες περιόδους- ώστε να μη χάνεται φυτική παραγωγή.

4. Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.

Δηλαδή, να υπάρξει απλοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων ( των οδηγιών για τα νερά, για παράδειγμα να μην γίνονται αρδευτικά έργα όπου υπάρχει κακή ποσοτική κατάσταση νερών), όταν οι επενδύσεις σχετίζονται με αρδευτικά έργα είτε δημόσια είτε ιδιωτικά.

5. Aπλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων

Δηλαδή, να υπάρξουν πιο πολλές τροποποιήσεις και να γίνεται η επεξεργασία τους και η έγκρισή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο άμεσα, για τις ανάγκες που προκύπτουν στους παραγωγούς. Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 είναι επιβεβλημένη. Το υψηλό κόστος παραγωγής και ο πληθωρισμός ήδη έχουν καταστήσει τις επενδύσεις μη ελκυστικές.

Οι χρονικοί περιορισμοί για την ολοκλήρωσή τους προσθέτουν ένα επιπλέον αντικίνητρο -ειδικά για τους νέους γεωργούς- στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της καινοτομίας στη γεωργία.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Ένταση με αγρότες στην Αγροτική Έκθεση Παρισιού – Ήταν παρών ο Μακρόν

Loading