Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους για μια επιπλέον ημέρα μέσα στην εβδομάδα, καταβάλλοντας αύξηση 40% στον μισθωτό.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Το εν λόγω νομοσχέδιο προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, με κινητοποιήσεις, απεργίες και πορείες σε διάφορες πόλεις, καθώς τα εργατικά σωματεία τονίζουν επανειλημμένως ότι καταργείται το οκτάωρο, αλλά και η πενθήμερη εργασία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αρνείται ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, με τον τότε υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να αναφέρει πως η ρύθμιση είναι προς όφελος των εργαζομένων που θέλουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες, προκειμένου να αυξήσουν το μηνιαίο τους εισόδημα.
Ωστόσο, το εν λόγω νομοσχέδιο ήρθε σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε σύγκριση με το εξωτερικό, αφού και οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, αλλά και οι συνθήκες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν είναι εξίσου καλές με τις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις μερικών χωρών προωθούν με διάφορες ρυθμίσεις την τετραήμερη εργασία, την ώρα που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία τέτοια κουβέντα. Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε σε σχετική ερώτηση της Politic, για τους λόγους που αντί να μειώνονται οι εργασιακές ώρες και ταυτόχρονα να αυξάνονται οι μισθοί, συμβαίνει το αντίθετο.
Αναλυτικά η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη στην ερώτηση της Politic για την εξαήμερη εργασία:
«Δεν ισχύει η αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών, αλλά μιλάμε για ευελιξία. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει πολύ πιο αυστηρές νομοθεσίες υπέρ των εργαζομένων, σε όλα τα επίπεδα. Όπως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, η κάρτα εργασίας, όλα τα ζητήματα των σχέσεων εργασίας για το πόσο νωρίτερα πρέπει να ενημερωθεί ο εργαζόμενος, για τις συνθήκες εργασίες. Αν δείτε τα νομοσχέδια της προηγούμενης τετραετίας, αλλά και τα πιο πρόσφατα και τα συγκρίνετε με αντίθετα νομοσχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης θα καταλάβετε ποιοι είναι στα λόγια υπέρ των εργαζομένων και ποιοι είναι στην πράξη. Η σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε μεγάλους στόχους όπως η μείωση της ανεργίας, είναι ένας από τους στόχους των ευρωεκλογών. Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ η Ελλάδα το 2025 θα φτάσει περίπου 1,5 μονάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανεργία, ενώ πριν από μερικά χρόνια έφτανε μέχρι τις 15 μονάδες. Από εκεί και πέρα, εμείς θέλουμε την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των εισοδημάτων. Αν κάποιος θέλει, στα επιτρεπόμενα όρια, να δουλέψει και να βγάλει περισσότερα χρήματα, αυτή η εργασία θα πρέπει να αμείβεται. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε στην πράξη τους εργαζόμενους, με καλύτερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς και φαίνεται ότι το καταφέρνουμε. Δεν αποτυπώνεται όσο θα έπρεπε λόγω της ακρίβειας, αλλά αυτά τα μέτρα είναι μόνιμα και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Δείτε επίσης: Έρχεται η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο