ΚΚΕ για ναυάγιο στη Λέρο: «Να καταργηθεί το πλαίσιο του εγκλωβισμού»

Tο ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο σημερινό ναυάγιο στη Λέρο

«‘Αλλο ένα τραγικό ναυάγιο, αυτή τη φορά στη Λέρο με – μέχρι στιγμής – απολογισμό δύο νεκρούς (ένα παιδί και μία γυναίκα), 41 διασωθέντες και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων, που επιβεβαιώνει δυστυχώς τον χαρακτηρισμό της Μεσογείου ως “υγρού νεκροταφείου” ξεριζωμένων κι απελπισμένων ανθρώπων» αναφέρει και συνεχίζει:

«Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο του προεκλογικού σόου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος έλεγξε καλύτερα τις ροές, ποιος έφτιαξε τον καλύτερο “ορατό” ή “αόρατο” φράχτη στον Έβρο, ποιος έστησε τα πιο “ανθρώπινα” hot spot στη Μόρια ή στις υπερδομές – φυλακές, ποιος ήταν πιο αποτελεσματικός στην εφαρμογή της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και της λίστας των «ασφαλών χωρών» καταγωγής και διέλευσης.

Όμως, είναι αυτή ακριβώς η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού στις πρώτες χώρες υποδοχής, των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων, των παζαριών με την Τουρκία που οδηγεί τους ξεριζωμένους στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών και στην αναζήτηση ολοένα και πιο επικίνδυνων διαδρομών, με αποτέλεσμα τα ναυάγια και τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι εγκληματικές» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Απαιτούμε την άμεση περίθαλψη και προστασία των διασωθέντων και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου. Διεκδικούμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων και η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να δημιουργηθούν Επιτροπές Ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απόδοση ασύλου στους ξεριζωμένους και η γρήγορη μετάβασή τους στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Καλούμε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, που αποτελεί τη βασική αιτία για τα καραβάνια των ξεριζωμένων».

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Μήνυμα 112 στην Αττική – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Loading