ΚΚΕ για τα 85 εκατομμύρια στην Ελλάκτωρ

Ανακοίνωση για τα 85 εκατομμύρια που έδωσε το υπουργείο Υποδομών στην Ελλάκτωρ για την ΜΗ πραγματοποίηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει:

propoli

Η έγκριση του Υπουργού Υποδομών για τη δέσμευση 85 εκατομμυρίων € ως αποζημίωση προς την κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός (Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ελλάκτωρ) – Archirodon – Boskalis) για την υποθαλάσσια αρτηρία η οποία δεν κατασκευάστηκε ποτέ, είναι ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει ότι ο λαός είναι συνεχώς πολλαπλά χαμένος στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. H ιεράρχηση, ο σχεδιασμός και η παραγωγή έργων υποδομών προχωρούν με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό, ότι την ώρα που για τις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει ευρώ χωρίς να έχει πέσει ούτε μισή φτυαριά για την υποθαλάσσια αρτηρία, οι κατασκευαστικοί όμιλοι της κοινοπραξίας θα λάβουν ένα τεράστιο ποσό. Πρόκειται για πόρους βγαλμένους από την φοροληστεία του λαού, που αντί να δοθούν για πραγματικά αναγκαία έργα, θα κατευθυνθούν στα ταμεία των κατασκευαστικών ομίλων.

Είναι ενδεικτικό, πως σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώεκτιμάται το κόστος για τα αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται ως άμεσης προτεραιότητας από το νέο αντιπλημμυρικό masterplan της Θεσσαλονίκης, που κι αυτό εκπονήθηκε στη λογική κόστους – οφέλους. Αντίστοιχα πάνω από 20 σύγχρονα σχολεία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με αυτά τα χρήματα.

Το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας, προϋπολογισμού 462 εκατ. €, ήταν εξαρχής “κομμένο και ραμμένο” στις ανάγκες των ομίλων. Η σύμβαση του έργου προέβλεπε την απαγόρευση κατασκευής άλλων κυκλοφοριακών έργων στην περιοχή χωρίς τη συναίνεση της ανάδοχης κοινοπραξίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία της από τα διόδια που θα εισέπραττε.

Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός του έργου είχε πλήθος αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους από όπου θα διερχόταν το υπέργειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου.

Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από το να βλέπει τις ανάγκες του να συνθλίβονται ανάμεσα στη Σκύλλα των αποζημιώσεων προς επιχειρηματικούς ομίλους, και στη Χάρυβδη έργων και υποδομών υποταγμένων στο καπιταλιστικό κέρδος.

Αντίθετα, έχει κάθε συμφέρον να διεκδικήσει έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του από πλημμύρες και σεισμούς, για υποδομές δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και Υγείας, για ελεύθερους χώρους, πράσινο, προστασία του περιβάλλοντος.

Να αγωνιστεί μαζί με το ΚΚΕ για μια ριζικά διαφορετική προοπτική, για μια οικονομία και κοινωνία οργανωμένη γύρω από την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, έτσι ώστε να σταματήσουν τα κέρδη των λίγων να μπαίνουν πάνω από τις ζωές των πολλών.

Δείτε επίσης: Καιρίδης για μεταναστευτικό: «Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή»

Loading