ΚΚΕ: Η Κυβερνητική Πολιτική Θυσιάζει τις Ανάγκες του Λαού για τη Στήριξη των Δημοσιονομικών Κανόνων της ΕΕ και των Κερδών των Ομίλων

ΚΚΕ: Η Κυβερνητική Πολιτική Θυσιάζει τις Ανάγκες του Λαού για τη Στήριξη των Δημοσιονομικών Κανόνων της ΕΕ και των Κερδών των Ομίλων

«Όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, στριμωγμένοι από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εμφανιστούν ότι στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων και τη σύνδεση της ανάπτυξης με το εισόδημα, η πραγματικότητα για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό επιβάλλουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η κερδοφορία των ομίλων, τα οποία υπηρετεί με συνέπεια και κυνισμό η κυβερνητική πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

«Αντί για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, οι εργαζόμενοι βλέπουν τον μέσο μισθό τους να είναι κατά 14,81% μειωμένος σε σχέση με το 2011, την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκκαλα και η κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 23,53% από το 2007, καταγράφοντας συνεχώς νέα ρεκόρ. Ακόμη και το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε εργαλείο εκβιασμού των ανέργων για την αποδοχή θέσεων εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Αντί για κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων δυσβάσταχτων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τρόφιμα και ενέργεια, η κυβέρνηση επιλέγει τη μείωση φόρων και εισφορών που τελικά θα ωφελήσει μόνο τη μεγάλη εργοδοσία που ζητά ακόμη φθηνότερη εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα, τα οποία πληρώνει στη συντριπτική τους πλειοψηφία ο λαός, έχουν εκτιναχθεί κατά 24,6 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023 σε σχέση με το 2007-2008.

Αντί για την κάλυψη των πιεστικών λαϊκών αναγκών στην υγεία και την παιδεία, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά μισό δισ. μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει από τις ελλείψεις και στα σχολεία συγχωνεύονται πάνω από 1.000 τμήματα. Ακόμη και η ανακαίνισή τους επαφίεται στη γενναιοδωρία των χορηγών, η οποία πάντα έχει ανταλλάγματα. Έτσι, υπερκαλύπτονται οι στόχοι για τα θηριώδη ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με την ΕΕ, χωρίς να αμφισβητούνται από τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος.

Αντί για κρατικά προγράμματα εξασφάλισης της εργατικής, λαϊκής και φοιτητικής στέγης, η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα για ελάχιστους, που θα πληρωθούν ξανά από τις τσέπες του λαού, ενώ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των τραπεζών και των κατασκευαστικών ομίλων.

Αντί για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις καταστροφές που η ίδια προκάλεσε ως ευκαιρία για νέες μπίζνες. Ταυτόχρονα, προωθεί, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, τη γενίκευση της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων, τη στιγμή που η κρατική ευθύνη αδυνατεί να ανακόψει μια πυρκαγιά να φτάσει στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

«Όλα τα παραπάνω δεν είναι θέμα ανικανότητας αλλά συνειδητών πολιτικών ταξικών επιλογών, που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού για τη στήριξη των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Το κόστος αυτό το πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι ευρωπαϊκοί λαοί, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικός, με νέες αυξήσεις στις πολεμικές δαπάνες», επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Πραγματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική υπάρχει και πρέπει να δυναμώσει, αλλά αυτή δεν μπορεί να εκφραστεί από τα κόμματα της συναινετικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκονται σε παρατεταμένη περιδίνηση.

Η πραγματική αντιπολίτευση εκφράστηκε σημερινά στη Θεσσαλονίκη, με το μεγάλο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και φορέων, με αιτήματα που απαντούν στις πιεστικές ανάγκες επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, στη Βουλή και στην κοινωνία, να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και να ανοίξει ο δρόμος για τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα.»

©

Loading

Play