ΚΚΕ Σαντορίνης: Άμεσες προληπτικές ενέργειες απαιτούνται λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας

ΚΚΕ Σαντορίνης: Άμεσες προληπτικές ενέργειες απαιτούνται λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που βιώνουμε στο νησί τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο απαιτεί από την πολιτεία να πάρει άμεσα ουσιαστικά προληπτικά μέτρα αλλά και μέτρα ολοκληρωμένης ενημέρωσης των κατοίκων.

Η προετοιμασία και η λήψη προληπτικών μέτρων σε περιοχές που κινδυνεύουν από έντονη σεισμική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Τα διάφορα σχέδια (ΤΑΛΩΣ, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ) όσο και αν προ των καταστροφών διαφημίζονται ως λύση και η απόλυτη προετοιμασία, κατόπιν εορτής αποδεικνύονται ανίκανα να προστατεύσουν τον λαό και την περιουσία του, υπογραμμίζει η Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ) Σαντορίνης του ΚΚΕ και προσθέτει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ και η δημοτική αρχή δεν απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον σχεδιασμό αντιμετώπισης σε περίπτωση σεισμού».

Τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό, υποστηρίζει ότι «τελικά, ο αστικός σχεδιασμός για τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα της πολιτικής προστασίας, γιατί:

α) Δεν διαμορφώνεται με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

β) Εστιάζει αποσπασματικά σε πλευρές και όχι στην αλληλεπίδραση το σύνολο των παραμέτρων που σχετίζονται με αυτήν».

«Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με τις μειωμένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και την έλλειψη προσωπικού σε σχετικούς φορείς, την κατάργηση ελεγκτικών υπηρεσιών των πολεοδομιών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «πλέον δεν προβλέπεται ούτε τυπικά ο κρατικός έλεγχος».

«Άμεσα πρέπει να παρθούν βασικά προληπτικά μέτρα από το κράτος, όπως:

1. Άμεσος αντισεισμικός έλεγχος και ενίσχυση κατά προτεραιότητα των δημόσιων κτιρίων, χώρων συγκέντρωσης (σχολεία, γυμναστήρια, νοσοκομεία κ.λπ.) και των υποδομών (άρδευσης, ύδρευσης κ.λπ.).

2. Ενημέρωση και συστηματική και σε τακτά χρονικά διαστήματα εκπαίδευση των κατοίκων (π.χ. διανομή οδηγιών για τις κατάλληλες ενέργειες).

3. Δημιουργία υποδομής για την υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης οικισμών, ακόμη και προληπτικής (καθορισμός διαδρομών εκκένωσης και υπαρκτά σχέδια απομάκρυνσης του πληθυσμού από τις επικίνδυνες περιοχές).

4. Ύπαρξη ή δημιουργία καταφυγίων και συστήματος προειδοποίησης.

5. Ενίσχυση των υποδομών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Loading

Play