Κλιματική αλλαγή και Παγκόσμιοι Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Π. Κόκκαλη

Κλιματική αλλαγή και Παγκόσμιοι Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Π. Κόκκαλη

Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρξει μια αξιοπρεπής ζωή για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, θα εστιάσει τις δράσεις του ο νέος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα αλλά και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα, και ενώ διαρκούσε η μαθητική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση κλιματικών δράσεων, καθώς και την τεχνογνωσία που είχε ως αντιδήμαρχος Πειραιά, για καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και θα είναι ο μόνος Έλληνας που θα εκπροσωπήσει το ΕΚ, προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η δίδυμη Σύνοδος Κορυφής για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πρόκειται για δίδυμες συναντήσεις, καθώς η κλιματική δράση πρέπει να συνοδευτεί, όπως είπε, από ένα πρόγραμμα «κοινωνικής και οικονομικής δίκαιης μετάβασης» , το οποίο εμπεριέχεται στη στρατηγική των Στόχων, ώστε να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο χωρίς ακραία φτώχεια και σε μείωση των ανισοτήτων.

Ως βασικό εργαλείο στην υπηρεσία της επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων που ψηφίστηκαν το 2015 με ορίζοντα το 2030, ο κ. Κόκκαλης θα αξιοποιήσει την κίνηση πολιτών «Κόσμος» της οποίας ηγείται και σκοπός της οποίας είναι ακριβώς η διάδοση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους στόχους αυτούς.

Σχεδιάζει τη δημιουργία δεκαεπτά ομάδων από τον «Κόσμο», καθεμία από τις οποίες θα επεξεργαστεί έναν στόχο, προκειμένου ως το 2021, όπως λέει, να έχουμε προτάσεις για τη χώρα μας και για τους 17 στόχους και το 2030 να είμαστε, γιατί όχι, πρωτοπόροι.

Προβλέπεται για τη σύστασή τους, ένας εκπρόσωπος ανά περιφέρεια – 2 από Αθήνα, 1 από Θεσσαλονίκη και 1 από τη διασπορά – ενώ θα εκπροσωπείται επίσης η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας και οι ΜΚΟ. «Οι συμμετοχές όπως φαίνεται και από την ιστοσελίδα μας kosmos.gr είναι ήδη πολλές», είπε και ευχαρίστησε για την υψηλή συμμετοχή.

«Οι ηγέτες που θα βρεθούν στη σύνοδο του ΟΗΕ θα ξεκινήσουν τη δεκαετία της υλοποίησης των Στόχων και εμείς ξεκινάμε τους στόχους για την Ελλάδα.

Προσπαθούμε να συνεργαστούμε σε διεθνή βάση και οι προτάσεις πρέπει να είναι έτοιμες το 2021 ως προϊόν ευρείας διαβούλευσης», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «οι Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών αφορούν εξίσου τον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο, είναι μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας που αφορά, τοπικές κοινωνίες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, τους πάντες». Εξέφρασε αισιοδοξία ότι για πρώτη φορά οι ηγέτες του κόσμου ξέρουν πού πάνε και ποιόν δρόμο θα πάρουν.

Σε έναν άλλο συνειρμό, ανέφερε ότι το 2030 θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους «και οφείλουμε να μετρήσουμε τι έχουμε κάνει από τότε «ως το πρώτο σύγχρονο έθνος-κράτος μετά τη Γαλλική Επανάσταση με φιλοευρωπαϊκό και προοδευτικό Σύνταγμα».

Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ως αναπλ μέλος στην επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ανέφερε ότι «τα τελευταία 5 χρόνια ήμουν αντιδήμαρχος στο δήμο Πειραιά για την τοπική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την επιχειρηματικότητα. Έχουμε αποκτήσει μια καλή τεχνογνωσία για το πώς οι τοπικές αρχές μπορούν να προσεγγίσουν ευρωπαϊκά προγράμματα», και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί «μια πρόσκληση προς τους τοπικούς άρχοντες».

Συμμετέχει επίσης στην ομάδα για τις θάλασσες, τα ποτάμια και τις παράκτιες περιοχές και στην ομάδα αθλητισμού και πιστεύει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την «μεγάλη εμπειρία» που έχει από τον Πειραιά και από τον Ολυμπιακό.

Χαρακτήρισε την άποψη που αρνείται τα επιστημονικά δεδομένα της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης «βασίλισσα των fake news” και πρόσθεσε ότι το κοινό που έχουν ο Τραμπισμός, ο Ορμπάν, ο Σαλβίνι, η Λεπέν, ο Μπολσονάρο είναι το ακροδεξιό, λαϊκιστικό πρόσημο.

Ερωτηθείς για το ψήφισμα που πέρασε στο ΕΚ για την Ημέρα Μνήμης για το Μέλλον της Ευρώπης και στο οποίο αναφέρεται ως ημερομηνία έναρξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου η υπογραφή του Συμφώνου μη επίθεσης Μολότοφ- Ρίμπερντροπ, απάντησε ότι είναι «επιπόλαιο και προσβλητικό για την επιστήμη της ιστορίας. Υπάρχει μια ημέρα μνήμης από το 2008 που τιμώνται τα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας και των σοβιετικών εκκαθαρίσεων. Γιατί χρειάζεται νέα Ημέρα Μνήμης; Είναι ακροδεξιά στροφή. Είναι διχαστική χρήση της ιστορίας γι αυτό την καταψηφίσαμε.

Για τη διαχείριση του νερού, με την αφορμή σχετικής δήλωσης Έλληνα βουλευτή, είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη προσοχή», ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και περιλαμβάνεται στους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των υδάτινων πόρων και να γίνουν επενδύσεις στα δίκτυα.

Ανέφερε δε ότι «η χώρα με την καλύτερη διαχείριση υδάτων είναι το Ισραήλ που ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί το 80% του νερού του, το οποίο είναι δημόσιο αγαθό, υπάρχει απόλυτη καταγραφή για το πόσο είναι και πού πάει και έχει προχωρήσει 300 χλμ μέσα στην έρημο, μετατρέποντάς τη σε εύφορη περιοχή. Είναι ένα παράδειγμα για τη χώρα μας, η οποία θα έχει λιγότερο νερό στο μέλλον και μεγάλη ξηρασία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τον Αμαζόνιο απάντησε ότι αποτελεί βασική φυσική υποδομή για τον πλανήτη και ότι η αύξηση των πυρκαγιών δεν οφείλεται μόνον στο κλίμα αλλά και στην αλλαγή της πολιτικής.

Πρότεινε δε η συμφωνία ΕΕ- Mercosur να περιλαμβάνει και πεδίο κυρώσεων ώστε να επηρεάσει η Ευρώπη την διαφύλαξη του Αμαζονίου.

Το ΕΛΚ δεν ψήφισε το σχετικό ψήφισμα γιατί, όπως είπε, οι δυνάμεις δεξιά των σοσιαλιστών δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν με την πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στο ερώτημα που ετέθη για το οικονομικό κόστος των τοπικών κοινωνιών σε μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια και ειδικότερα για το θέμα που αφορά τη Δ. Μακεδονία, είπε ότι δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ταμείο για δίκαιη μετάβαση ώστε οι περιφέρειες να μπορέσουν να περάσουν δίκαια στην επόμενη φάση. Ειδικά για την Κοζάνη σημείωσε ότι δημιουργήσαμε το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο θα στηριχθεί και χρηματοδοτικά και τεχνικά, αλλά πρέπει να υπάρχει και τοπικός διάλογος και τόνισε ότι η Δ. Μακεδονία θα είναι το παράδειγμα για το πώς θα προχωρήσουμε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στους ευρωπαίους ηγέτες ακούσαμε να μιλάει για πράσινη ανάπτυξη.

Το νέο ευρωπαϊκό πράσινο σύμφωνο το οποίο η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν ανέθεσε στον αντιπρόεδρο Φ. Τίμερμανς ζητώντας του να καταρτιστεί σε 100 μέρες είναι απόλυτη προτεραιότητα και σε συνδυασμό με την υλοποίηση των Στόχων του ΟΗΕ θα αποτελέσουν το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, είπε ο κ. Κόκκαλης.

Τάχθηκε κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει από το 2012, λέγοντας ότι είναι λάθος δρόμος, διότι χρειάζονται 10 χρόνια για να ξέρουμε τι έχουμε, αλλά το 2050 σχεδιάζουμε κλιματική ουδετερότητα, με μηδενικό άνθρακα και επομένως εκτιθέμεθα σε μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον, στο οποίο στηρίζεται και ο τουρισμός.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς σχολιάζει τον αρνητικό θόρυβο γύρω από τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του προταθέντα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά για την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, δεδομένου ότι αυτός ο τρόπος ζωής εδράζεται σε ευρωπαϊκές συνθήκες που σέβονται όλους τους πολίτες , μετανάστες και μειονότητες, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι η χρήση αυτής της φράσης είναι παρμένη αυτολεξεί από την ευρωπαϊκή ταυτοτική άκρα δεξιά, αλλά περιμένω να ακούσω και τη θέση του κ. Σχοινά στις ακροάσεις των Επιτρόπων στο ΕΚ να τα συζητήσουμε αυτά.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play