EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κωδικός αποστολής: Άρση του lockdown…

Πότε θα γίνει άρση του lockdown; Αυτό είναι το καθολικό ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά και ο κωδικός της αποστολής που καλείται να φέρει εις πέρας το Μέγαρο Μαξίμου.

propoli

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι πρώτη προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, ήταν και παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό συνεπάγεται ότι παρότι ο Δεκέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για την οικονομία, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, οι αποφάσεις θα καθοριστούν από τα υγειονομικά δεδομένα. “Αυτά μάς δείχνουν προς τα πού θα πάμε και πότε θ’ αρχίσουμε ν’ ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας”, σημειώνουν στο Politic οι ίδιοι κύκλοι.

Κύριο ζητούμενο είναι να προχωρήσει με καλύτερους ρυθμούς η μείωση του ιικού φορτίου σε όλη την επικράτεια. Και όπου “καλύτεροι ρυθμοί”, βλέπε με τους αντίστοιχους του Μαρτίου και του Απριλίου.

Ο μεγάλος “εχθρός” της συλλογικής προσπάθειας παραμένει η χαλαρότητα, η οποία ήταν εμφανής την πρώτη εβδομάδα του απαγορευτικού. Σιγά-σιγά τα δεδομένα άλλαξαν, η κινητικότητα περιορίστηκε σημαντικά, γι’ αυτό και παρατηρείται η βελτίωση των στοιχείων τις τελευταίες ημέρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω, γεγονός που σημαίνει ότι πορευόμαστε ως έχουμε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.


Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και υπουργοί, επισημαίνουν πως στην παρούσα φάση δεν είναι εποικοδομητικό να προσπαθεί κανείς να μαντέψει ημερομηνίες. “Ας αφήσουμε τα δεδομένα να μας δείξουν το δρόμο. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάποια συζήτηση ή κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, που να μιλάει για διαφορετική αντιμετώπιση γεωγραφικών ζωνών”, σημειώνουν. Και προσθέτουν: “Δίνουμε τη μάχη να ρίξουμε το ιικό φορτίο σε όλη την Επικράτεια, γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός”.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία τα δεδομένα παραμένουν συγκεχυμένα. Οι επιστήμονες παρατηρούν πως υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δημοτικά και τα γυμνάσια αφενός και τα λύκεια αφετέρου. Τα παιδιά του λυκείου είναι πιο μεγάλα, έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές και φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό, να ακολουθούν το επιδημιολογικό φορτίο που έχουν και οι καθηγητές  τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στο ποσοστό θετικότητας της κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί μετά από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, την αξιολόγηση όλων των στοιχείων και των επιδημιολογικών δεδομένων.

Loading