Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας, εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν.
Οι ηγέτες των δύο χωρών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη θεσμοθέτηση των διακυβερνητικών συνόδων, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.
Στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι έγινε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδος:
«Στις 27 Νοεμβρίου 2024 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμπροέδρευσαν της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών.
Στη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο συμμετείχαν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί των δύο κρατών, αρμόδιοι για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ψηφιακής Πολιτικής, Έρευνας-Καινοτομίας-Τεχνολογίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου.
Εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη θεσμοθέτηση των διακυβερνητικών συνόδων, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ηγέτες τόνισαν εκ νέου ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών.
Η Σύνοδος εστίασε ιδιαίτερα στη συνεργασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας σε νέους τομείς, όπως η εργασία και η κοινωνική πολιτική.
Στον τομέα της Παιδείας, έγινε ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, περιλαμβάνοντας την υπογραφή του νέου προγράμματος συνεργασίας 2023-2027 και την κύρωση της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Τίτλων. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Στον τομέα της Υγείας, αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος στη συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει την υπογραφή συμφωνιών για διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις. Επίσης, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση ενεργειών για συνεργασία στην αγορά φαρμάκων.
Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων πολιτών, περιλαμβάνοντας τη στήριξη οικογενειών και ατόμων με αναπηρία.
Στον τομέα της ενέργειας, συζητήθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και εκφράστηκε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για συμμετοχή στο έργο από επενδυτικά ταμεία.
Επιπλέον, στον τομέα της δικαιοσύνης, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος θα λάβει χώρα στην Ελλάδα εντός του 2025, με θεματολογία που θα καθοριστεί από κοινού».