Ο κ. Κόκκαλης μαζί με τις υποψήφιες ευρωβουλεύτριες Στέλλα Μπελιά, Μπεατρίς Σεμακούλα, Ευδοκία Τσαγκλή και Χρύσα Χατζηθεοδώρου, ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής και ενημερώθηκαν για την λειτουργία και τον χαρακτήρα της επιχείρησης.
Σε συνομιλίες τους με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι εκπρόσωποι του ΚΟΣΜΟΥ αναφέρθηκαν στη σημασία των εγχειρημάτων ΚοινΣΕπ, όπως το «Staramaki», καθώς, όπως τόνισαν, παράγουν «ηθικό προϊόν, ηθικό εισόδημα και ηθικό κέρδος, δίκαια διανεμημένο». Παράλληλα, τόνισαν ότι σε περιοχές όπως το Κιλκίς, αλλά και σε υπό ερημοποίηση χωριά της περιοχής, αντίστοιχες πρωτοβουλίες αποκτούν μεγαλύτερη αξία καθώς μπορούν να συγκρατήσουν αλλά και να προσελκύσουν νέο κόσμο στην ύπαιθρο.
Τα μέλη της συνεταιριστικής επιχείρησης ενημέρωσαν το κλιμάκιο του ΚΟΣΜΟΥ για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι ΚοινΣΕπ ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας καθώς, όπως εξήγησαν, το ελληνικό κράτος είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να στηρίξει αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι οι ΚοινΣΕπ δεν θεωρούνται startup και για αυτό το λόγο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.
Ο Πέτρος Κόκκαλης σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε το «Staramaki» ως την καλύτερη απόδειξη του τί μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα, ενεργοποιώντας την ύπαιθρο στη βάση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
«Οι άνθρωποι στο «Staramaki» πήραν αυτό που οι αγρότες έκαιγαν ως περιττό και έφτιαξαν ένα καινοτόμο προϊόν με όρους κοινωνικής ευθύνης, σε ένα συνεργατικό μοντέλο που ξεπερνάει μακράν τα ελαττώματα της επιχειρηματικότητας όπως την ξέρουμε, με μηδενικά απόβλητα. Μπορούμε καλύτερα, και το «Staramaki» είναι η ζωντανή απόδειξη».
»Με τον Στέφανο Καμπέρη γνωριστήκαμε στην κρίση του Μεταναστευτικού στον Πειραιά. Η μεθοδικότητά του ξεχώριζε από τότε, αφού μέσα στον πανικό που κυρίευε όλους τους υπόλοιπους, ο Στέφανος λειτουργούσε με δεδομένα και ανάλυση. Για εμένα δεν είναι έκπληξη το «Staramaki», που θα έπρεπε να είναι η βιτρίνα της αγροτικής ανάπτυξης. Συγκράτηση άνθρακα, υποκατάσταση πλαστικών, λύσεις βασισμένες στη φύση (NBS), μηδενικά απόβλητα, κυκλικότητα – τα έχει όλα». »
Για εμάς στον ΚΟΣΜΟ, προσπάθειες σαν αυτή που γίνεται στο Κιλκίς, κόντρα στην ερημοποίηση, είναι το μοντέλο για τη χώρα, και ειδικά την ύπαιθρο που βιώνει τις αδικίες του σημερινού αδιέξοδου με τον χειρότερο τρόπο. Αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε διαβούλευση, θα είχε δει το δρόμο, και θέλω να πιστεύω πως θα είχε αναγκαστεί να στηρίξει το μέλλον αντί να συντηρήσει τα αδιέξοδα».