Επί ποδός βρίσκονται κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις καθώς έχει σημάνει “κόκκινος συναγερμός” για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου.
Με τον Ταγίπ Ερντογάν να καθυβρίζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Τουρκία να ακροβατεί μεταξύ προκλητικότητας και παραβατικότητας, το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.
Το μέγα ζητούμενο για την Ελλάδα είναι το Oruc Reis να μην περάσει τον 28ο μεσημβρινό, που είναι το δυτικό όριο της παράνομης Navtex που εξέδωσε η Τουρκία. Εφόσον η Άγκυρα ξεπεράσει αυτό το όριο, αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν ένα τείχος που θα επιχειρήσει να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη τουρκική δράση στο Αιγαίο.
Τι αλλάζει με την άφιξη Λαβρόφ
Με τη γεωστρατηγική σκακιέρα να παίρνει “φωτιά”, στην Αθήνα κρατούν ως θετικό σημάδι την επίσκεψη Λαβρόφ και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η Ρωσία φαίνεται πως εγκαταλείπει τον εναγκαλισμό με τον Ερντογάν και αλλάζει… πλευρό, γεγονός που αποτυπώθηκε ευδιάκριτα στη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών πως “κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια”.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της ελληνικής πλευράς, όπως επίσης και η αναφορά του ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που είναι ένας ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου.
Διπλωματικός “πυρετός”
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο διπλωματικός “πυρετός” στην Αθήνα, με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν στις Βρυξέλλες πως δεν νοείται ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. να απειλείται ευθέως από την Τουρκία και οι εταίροι να συνεχίζουν τις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα.
Επιδίωξη της Αθήνας είναι να φράξει το δρόμο στην Τουρκία αναφορικά για την αγορά υποβρυχίων τύπου 214 από τη Γερμανία, παρόμοια δηλαδή με το “Παπανικολής”. Επίσης γίνονται προσπάθειες να μπλοκαριστεί και η παραγωγή αρμάτων μάχης Λέοπαρντ, για τα οποία συζητά η Γερμανία, όπως και για τα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Α-400.
Η ελληνική πλευρά θέλει να μπλοκάρει και την παροχή στην Τουρκία ιταλικής τεχνογνωσίας για τα επιθετικά ελικόπτερα Τ-129-ΑΤΑΚ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί στα άκρα.