(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Κόκκινος συναγερμός» σε Έβρο και Αιγαίο και τα 80 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Κόκκινος συναγερμός» στον Έβρο και το Αιγαίο έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που παραμένουν σε ετοιμότητα, ψύχραιμες και αποφασισμένες (εφόσον κληθούν) να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να συνεχίσει να παριστάνει τον «νταή» στα Βαλκάνια.

Η αποχαλίνωση του Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί εύλογη ανησυχία στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από την Ουάσιγκτον που προσπαθεί με ανακοινώσεις να… νουθετήσει τον Τούρκο Πρόεδρο. Η φράση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον Έβρο πως «είμαστε έτοιμοι, δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε ένα κόκκο άμμου από το έδαφος μας» είναι ενδεικτικός του φρονήματος που υπάρχει στον ελληνικό στρατό, ο οποίος στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στην Τουρκία μέσω των προγραμματισμένων ασκήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

propoli

Έχει σημάνει αυξημένη επαγρύπνηση και άπαντες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς εκτιμούν πως στην παρούσα φάση τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αυτήν τη στιγμή στο Αιγαίο πραγματοποιείται η ελληνογαλλική ναυτική άσκηση, αλλά και μια ελληνο-ισπανική με το αεροπλανοφόρο Χουάν Κάρλος (όπου τα ελληνικά F-16 και F-4 συνεκπαιδεύονται φτερό με φτερό με τα ισπανικά Χάριερ καθέτου απογειώσεως), καθώς και η εθνική άσκηση «Λόγχη», με αρκετά πλοία (ανάμεσά τους και τα αόρατα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», καθώς και οι πυραυλάκατοι και οι φρεγάτες) στον Σαρωνικό και στο Μυρτώο Πέλαγος.

Έπονται κοινές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και μια άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο, όλες υπό την επίβλεψη και τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Καλό το σχέδιο των 80 δισ. ευρώ αλλά καθυστερεί…

Πέραν, όμως, της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί φόρμουλα περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της οικονομικής κρίσης, καθώς γνωρίζει πως τα χειρότερα είναι μπροστά του. Γι’ αυτόν το λόγο πρότεινε στην Ε.Ε. τη δημιουργία Ευρωπαϊκού ταμείου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και για τη στήριξη έκτακτων αναγκών.

Η Κυβέρνηση αναφέρει ότι οι πόροι του Ταμείου μπορούν να προέλθουν από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται ότι θα φέρει ετήσια έσοδα 9 δισ. ευρώ. Θα μπορούσε παράλληλα να υπάρξει ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.

Πως θα αξιοποιηθούν τα έσοδα


Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:


-Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
-Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
-Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
-Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
-Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Δείτε επίσης: Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Loading