Κατά την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών (PES) στην οποία συμμετείχε κι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλονι, αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΥΡΙΖΑ, σε εκτιμήσεις της Κομισιόν που φανερώνουν ποσο βαθιά αναμένεται να είναι η οικονομική και κοινωνική κριση της πανδημίας, αλλά και πόσο μεγάλη διαφορά αναμενεται να έχουν οι επιπτώσεις ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
Συγκεκριμένα, προέβλεψε ύφεση κατά μέσο όρο 8% στις χώρες της Ευρωζωνης, αλλά και σημαντικές διαφορές Βορρά- Νότου.
Η ύφεση στο Βορρά θα είναι 5%, ενω στο Νότο 10%, ενώ η αύξηση της ανεργίας 2% στο Βορρα κι 6% στο Νότο.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Και ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός.
Από τη μία, μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες κι από την άλλη μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμα και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».
Γι’ αυτό το λόγο και τόνισε πως «η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:
– τη στήριξή του στην ισπανική πρόταση για ομόλογα στο διηνεκές.
– Τη στήριξή του στις γαλλικές θέσεις για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2021, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησής του.
– Την προάσπιση της πράσινης και ψηφιακής ατζέντας και την κατοχύρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κι ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας.
– Πρωτοβουλίες ώστε να μην ξαναφουντώσει η κρίση ασφαλείας και προσφυγικού με πρωτοβουλίες για τη Λιβύη κι ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, με ενίσχυση του διαλόγου, αλλά και τις κυρώσεις πάνω στο τραπέζι.
Γ.Σ.