Κοντογεώργης για Τέμπη: Σοβαρότητα της κυβέρνησης απέναντι στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης

Κοντογεώργης για Τέμπη: Σοβαρότητα της κυβέρνησης απέναντι στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης

Ξεκινώντας από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, στην τραγωδία των Τεμπών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι είναι «ένα στοιχείο το οποίο εισφέρεται στην ποινική προδικασία. Φαίνεται να έχει κάποια σημαντικά, ίσως, δεδομένα». Ωστόσο, η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να το αξιολογήσει, όπως πρόσθεσε.

Διαπίστωσε, δε, επιπλέον, μία μετατόπιση από εκείνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιχειρούν να εργαλειοποιούν την υπόθεση, όπως υποστήριξε. Εν προκειμένω, «αυτή η απολυτότητα και η βεβαιότητα», που ήθελε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να έχουν ενορχηστρώσει τη συγκάλυψη, φαίνεται να υποχωρεί κάπως υπό το φως των νέων στοιχείων». Πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι όταν τοποθετούμαστε σε ποινικά ζητήματα που συνδέονται με εθνικές τραγωδίες, πρότεινε ο κ. Κοντογεώργης με την παράλληλη παρατήρηση ότι «οι πολιτικοί δεν γνωρίζουμε και δεν πρέπει να γνωρίζουμε τα στοιχεία της δικογραφίας».

Εξάλλου, συμπλήρωσε, «αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι μια τέτοια βαρύτατη κατηγορία, που έφθασε στο σημείο να αποτυπωθεί και σε ένα κατηγορητήριο, θα πρέπει κάπως να στοιχειοθετείται». Με τον αστερίσκο ότι τα βίντεο θα πιστοποιηθούν από τη δικαιοσύνη, είναι προφανές ότι αυτά συναξιολογούνται στο πλαίσιο της δικογραφίας. Η αρχική και πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως συγκάλυψη. Ακόμη, η κυβέρνηση κινείται «στον άξονα της αλήθειας και της υποβοήθησης της δικαιοσύνης να κάνει τη δουλειά της», διαβεβαίωσε σημειώνοντας πως υπάρχει «ένα εθνικό πένθος και ένα συλλογικό τραύμα» για τα Τέμπη.

Επιστρέφοντας στα νέα βίντεο, χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα γιατί εμφανίζεται το υλικό τώρα, όμως, «η δικαιοσύνη, διά του εφέτη ανακριτή, θα τοποθετηθεί και για αυτά». Άλλωστε, «ποιο συμφέρον έχει η κυβέρνηση να μη δημοσιοποιείται το βίντεο εδώ και δύο χρόνια;», τόνισε. «Αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αυτό θα φανεί από τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε και η ΝΔ να καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε: «Η ΝΔ και η κυβέρνηση ήταν πάντα επισπεύδουσες και ανταποκρίθηκαν σε όλα τα αιτήματα». Όμως, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται το κατηγορητήριο κατά Τριαντόπουλου, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί από το ΠΑΣΟΚ και «δεν θα είναι αρωγός στην πολιτική εργαλειοποίηση της υπόθεσης», διεμήνυσε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντά σε βαρύτατες κατηγορίες, καταγγελίες, αιτιάσεις, με πολύ βαριά ρητορική από την αντιπολίτευση».

Σε άλλη ερώτηση εάν θα έβλεπε προανακριτική και για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, επεσήμανε: «Έχουμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε αιτιολογημένη πρόταση έρχεται και συνεισφέρει στην όλη συζήτηση θετικά και παραγωγικά. Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στη διαδικασία, αλλά στήνουμε ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό».

Για το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση από την ίδια τη ΝΔ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο κ. Κοντογεώργης έστρεψε τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «την επαύριο, την ίδια μέρα μην σας πω που έγιναν συγκεντρώσεις και σε όλη την Ελλάδα, έγινε διαγκωνισμός ποιος θα βγει μπροστά, ποιος θα κάνει πρόταση μομφής, προανακριτική κ.ο.κ.» Μέλημά τους να χωρέσουν αυτό το συναίσθημα στις δικές τους κομματικές επιδιώξεις και ταυτόχρονα μια διαπάλη να φανεί ποιος έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιπολίτευση. Αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει όλοι να συναισθανόμαστε -τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας αντίληψη- ότι ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης και με τόσο δύσκολα θέματα, «χρειάζεται μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Αλλάζοντας θέμα, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο κ. Κοντογεώργης είπε πως ήταν μία ευκαιρία για «συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, δόθηκε έμφαση κυρίως στα θέματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην απαιτούμενη δημοσιονομική ευελιξία προς τα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα».

Συγχρόνως, παρέπεμψε και στη συζήτηση που έγινε πριν από 15 ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής επί της κοινής πρότασης Μητσοτάκη-Τουσκ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: «Είναι μια συζήτηση στην οποία ευελπιστούμε ότι πολύ γρήγορα θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις». Εν κατακλείδι, στη διμερή συνάντηση στο Παρίσι, «επαναβεβαιώθηκε από τη γαλλική πλευρά η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών». Εξάλλου, συμπλήρωσε, είναι «πάντοτε καλοδεχούμενος στην Αθήνα ο Πρόεδρος Μακρόν» και οι ελληνογαλλικές σχέσεις είναι «σε ένα πολύ καλό σημείο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού παρατήρησε ότι «και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο», συμπέρανε πως «τέτοιες επαφές βοηθούν πάντοτε στην ενδυνάμωση των σχέσεων και στην καλύτερη κατανόηση των δύο πλευρών».

Κλείνοντας με το σεισμικό φαινόμενο στις Κυκλάδες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι «θέλει μια προσεκτική διαχείριση το συγκεκριμένο ζήτημα». Πάντως, συνέχισε, «σε όλες τις κρίσεις, η κυβέρνηση ακούει και εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα, επομένως πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και αναλόγως θα λάβει τις κατάλληλες ενέργειες», πρώτη από τις οποίες είναι η διασφάλιση κατοίκων και επισκεπτών.

Loading

Play