Κοντοζαμάνης: “Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν όλες τις άδειες και πιστοποιήσεις, θα αυξάνονται διαρκώς”

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απάντησε στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των self tests.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την αυτοδιαγνωστική εξέταση ως «Εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε, και να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις δραστηριότητες στη χώρα μας»

Ο κ. Κοντοζαμάνης, αναφορικά με την κύρωση συμφωνιών Υγείας μεταξύ Ελλάδας και Τυνησίας, ανέφερε ότι τα «self-tests» είναι «rapid tests» και ότι έχουν εξασφαλίσει άδεια από πολλές χώρες στην Ευρώπη.

«Η διαφορά είναι ότι μπορεί να γίνει αυτολήψη και ότι είναι πιο εύκολα στη διαδικασία λήψης. Επομένως, μπορούν να γίνουν χωρίς την επίβλεψη υγειονομικού. Αυτή είναι η επείγουσα άδεια που έχουν δώσει οι αρμόδιες αρχές και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως self-tests και ως αυτοδιαγνωστικά» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα self-tests έχουν όλες τις πιστοποιήσεις «CE» κ.α., είναι εγκεκριμένα για επαγγελματική χρήση [..] και εξασφάλισαν και άδεια ως αυτοδιαγνωστικά.

Αναφορικά με τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων και στην παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθού ότι η Κύπρος διεξάγει 50 χιλιάδες ελέγχους ημερησίως, ενώ εμείς 40 χιλιάδες, αποκρίθηκε ότι «ναι, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στη διεξαγωγή τεστ, όμως, η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, “καταπράσινη” στους σχετικούς χάρτες του ECDC», όπως και ότι τα τεστ «θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Όσο για την αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων; Διατράνωσε ξανά ότι «όπου προκύψουν περιπτώσεις “ψευδώς θετικών”, κυρίως “ψευδώς αρνητικών” τεστ κ.λπ., θα υπάρχουν οι διαδικασίες, προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα τεστ και να τηρηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες».

«Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι το άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση έχει ρίσκο, χρησιμοποιεί την υπόθεση των self tests ως φύλλο συκής. Όντως είναι επικοινωνιακή κίνηση και πολύ φοβάμαι ότι θα εξελιχθεί σε φούσκα» υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, και εκτιμώντας ότι «δεν θα παίξει κανέναν ουσιαστικό ρόλο στην ανάγκη αναβαθμισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης [..] από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας».

Επικαλούμενος αναφορές του Ηλία Μόσιαλου, τόνισε ότι τα τεστ αυτά έχουν πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα σε ασυμπτωματικούς φορείς, που ανέρχονται στο 20% του πληθυσμού «και έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρουν στο 44% της διασποράς του ιού. [..] Άρα, μία μαύρη τρύπα σ’ αυτό το θέμα, θα πυροδοτήσει νέα κύματα και νέα διασπορά και δεν θα αναχαιτίσει την πανδημία στην κοινότητα, άρα δεν θα αποσυμφορήσει και το σύστημα υγείας».

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου υποστήριξε ότι στις οδηγίες των τεστ επισημαίνεται ότι «τα τεστ αυτά είναι για χρήση μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό σε περιβάλλον εργαστηρίου ή με τη μέθοδο της αυτοεξέτασης υπό την επίβλεψη ειδικού» ενώ δεν μεταφράστηκε – όπως τόνισε η ίδια- ότι το σωληνάριο περιλαμβάνει μια βιολογικά επικίνδυνη ουσία η οποία «δεν επιτρέπεται να καταλήξει στο περιβάλλον, στην αποχέτευση ή σε επιφανειακά ύδατα. [..] Το λέει και το βίντεο της Roche».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς έκανε αναφορά για τις εταιρείες που πήραν το διαγωνισμό: «Η ROCHE παρέδωσε ένα 1,9 εκατ. tests, ενώ οι άλλες τρεις προσφέρουν μέσω της κινέζικης JOYSBIO με σημαντικές αποκλίσεις η μια εταιρεία από την άλλη, (που) ξεκινάνε από 2,29 και καταλήγουν στα 3,36 η SWISS MED. Αυτή η εταιρεία έδωσε τρία εκατομμύρια kits. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε πάρα πολλά να βγαίνουν στη φόρα για αυτήν τη συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί εδώ κάτι γίνεται, κάτι έχει συμβεί. Πρέπει μάλλον να υπάρξει και παρέμβαση εισαγγελικών αρχών».

“Αντί να εξασφαλίζει σχεδιασμένα και δωρεάν όλα όσα χρειάζονται για την υγεία του λαού, το κράτος τα φορτώνει όλα στην ατομική ευθύνη και τη δυνατότητα της τσέπης του καθενός”, είπε από τη μεριά του ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Λαμπρούλης.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ζήτησε απάντηση ξανά από την κυβέρνηση για το «πού θα απορρίπτονται τα χρησιμοποιημένα self tests, όπως και πώς θα γίνει έλεγχος των θετικών κρουσμάτων στο σπίτι», συμπληρώνοντας οτι «Είναι πάρα πολύ αυστηρή η Ευρώπη όσον αφορά τα απόβλητα».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη επέκρινε την κυβέρνηση για μετάθεση της δικής της ευθύνης στους πολίτες, «μέσω των ψευδομαζικών τεστ με απώτερο στόχο την ενοχοποίηση τους». «Το δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης: “Η υγεία και η οικονομία είναι στα χέρια της κοινωνίας”» κατέληξε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Λιάκος υπογράμμισε ότι «οι μαζικοί εμβολιασμοί, τα self-tests που από σήμερα θα διατίθενται δωρεάν σε κάθε πολίτη, αλλά και ο καλός καιρός της χώρας μας θα οδηγήσουν σύντομα στην ελευθερία μας».

Δείτε επίσης: Σκυλακάκης: “Μικρά, σταθερά και μετρημένα βήματα για τα δημοσιονομικά”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ