Κόντρα με το καλημέρα στη Βουλή, στη συζήτηση επί του πορίσματος της πλειοψηφίας για τα Τέμπη, που συμπεριλαμβάνει και τις πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τον χορό της αντιπαράθεσης άνοιξαν οι εισηγητές των κομμάτων, με τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη από την ΝΔ να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν κρύφτηκε και πως από την πρώτη στιγμή πήρε πρωτοβουλίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη δεν ξέρουν ότι έλαβε άμεσα μέτρα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσαβδαρίδης για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αντιπολίτευση τα γνωρίζει αυτά αλλά την βολεύει το αφήγημα περί συγκάλυψης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συμπέρασμα του πορίσματος της ΝΔ, που αναφέρει πως «ανθρώπινα λάθη οδήγησαν στον χαμό 57 συμπολιτών μας».
«Το μοιραίο βράδυ ο γενικός κανονισμός του ΟΣΕ παραβιάστηκε κατά συρροή. Αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανονισμοί κίνησης, το δυστύχημα είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε συμβεί», συμπλήρωσε.
«Δύο είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτό το πόρισμα: Προσβλητικό και ντροπιαστικό», είπε ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν μπορεί να ευσταθεί, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει παλαιότερα πως «αν είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ακούσαμε τον κ. Μαρινάκη να λέει μετά παρρησίας πως “συγκαλύπτει όποιος αρνείται. Εμείς δεν αρνηθήκαμε», είπε στη συνέχεια για να καταλήξει απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας πως «αρνηθήκατε αποτρέποντας την κατάθεση του Κωστή Γενιδούνια. Συγκαλύπτεται, γιατί αρνηθήκατε να έρθει ο Τσαλίδης που προειδοποιούσε τον Κώστα Καραμανλή για θέματα ασφαλείας».
Στη συνέχεια, ο κ. Κόκκαλης σχολίασε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί στη σημερινή συζήτηση, λέγοντας πως «η απουσία του είναι ομολογία ενοχής», ενώ θέση για το ζήτημα πήρε και η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «η αποχή του πρωθυπουργού αποτελεί μια κινική στάση απέναντι στην μνήμη των νεκρών και τη θεσμική τάξη και η οποία συγκεφαλαιώνει τη συστηματική οργάνωση της κυβερνητικής συγκάλυψης του εγκλήματος».
Αναφορικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας, η ίδια τόνισε πως «το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους είναι πλαστό και ντροπιαστικό».
Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε και στο αίτημα Καρυστιανού-Λαζαρίδη που ζητά την άρση ασυλίας των κκ Σπίρτζη και Καραμανλή με βάση το ενωσιακό δίκαιο, σχολιάζοντας σκωπτικά πως η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια υποστήριξε πως το ενωσιακό δίκαιο είναι πιο ισχυρό από το εθνικό, ενώ τώρα υποστηρίζει το αντίθετο.
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για το πόρισμα και για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η εξεταστική επιτροπή, εξαπέλυσε και η Πέτη Πέρκα από την Νέα Αριστερά, η οποία έκανε λόγο για «μια εξεταστική ντροπή για το ελληνική κοινοβούλιο».
Απευθυνόμενη στους βουλευτές της πλειοψηφίας, η κ. Πέρκα επεσήμανε πως «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στο πολιτικό και όχι μόνο βίο σας», συμπληρώνοντας πως η απόπειρα συγκάλυψης αναβαθμίστηκε με την υπόθεση του μπαζώματος του τόπου του δυστυχήματος.
Για «πόρισμα – ντροπή» και «μνημείο συγκάλυψης» , μίλησε η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ενώ ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση, έκανε λόγο για «έγκλημα πολιτικό, ηθικό και ποινικό».
ΠΗΓΗ: dnews.gr
Δείτε επίσης: Ξεκίνησε η δίκη του πασίγνωστου σκηνοθέτη για τον βιασμό ηθοποιού – Στο πλευρό του η Τζομπανάκη