Τις τελευταίες ημέρες η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει πέσει κατά 85% με 90%. Τα ποσοστό αυτό αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ) και είναι ο μέσος όρος, καθώς προφανώς κατά τις ώρες αιχμής υπάρχει περισσότερη κίνηση, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Για την επιβατική κίνηση στο Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» αφού επισήμανε πως το πτητικό έργο σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί δραματικά ανέφερε πως την ίδια ημέρα (Δευτέρα 30 Μαρτίου) στο Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επιβατών κατά 97% σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και στην εκπομπή «Evening Report» επανέλαβε πως η επιβατική κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει πέσει, αλλά δεν έχουν μειωθεί τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής. Διευκρίνισε ότι τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 10 το πρωί και από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις έξι το απόγευμα, ενώ έχουν μειωθεί στις ώρες μη αιχμής. Οι χρονοαποστάσεις των συρμών στο μετρό είναι αντίστοιχες με την καλοκαιρινή περίοδο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό οι επιβάτες προτιμούν τα λεωφορεία από το μετρό, ειδικά σε συγκεκριμένες γραμμές, ενώ κάποιες ώρες της ημέρας οι συρμοί του μετρό κυκλοφορούν άδειοι.
«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και ο ΟΑΣΑ παρακολουθεί καθημερινά τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσαρμογές για να εξυπηρετήσουμε αυτούς που πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα σούπερ μάρκετ, τους ανθρώπους που πρέπει να κρατήσουν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Υπογράμμισε επίσης, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιείται απολύμανση σε οχήματα και συρμούς στο τέλος της βάρδιας, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού. Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που δίνουν το δικό τους αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Πτήσεις
Σε ό,τι αφορά την αεροπορική κίνηση τόνισε πως το πτητικό έργο σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί δραματικά, αναφέροντας ότι την ίδια ημέρα (Δευτέρα 30 Μαρτίου) στο Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επιβατών κατά 97% σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι.
Ανέφερε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό στο αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής είναι πολύ μεγάλες.
Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιούνται ειδικές πτήσεις, όταν κριθεί αναγκαίο από το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση, απάντησε καταφατικά. Έφερε ειδικότερα ως παράδειγμα τον επαναπατρισμό με ειδική πτήση, που κανόνισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των 13 οδηγών φορτηγών, τους οποίους η Τουρκία δεν άφηνε να περάσουν τα σύνορα της με το Ιράκ.
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που διέκοψε τις πτήσεις από και προς Ιταλία, ενώ έχουν διακοπεί επίσης οι πτήσεις από και προς Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Ολλανδία και οι πτήσεις με την Γερμανία περιορίζονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ξεκαθάρισε τέλος ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έτοιμο σχέδιο προκειμένου εάν η κρίση κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, να διασφαλίσει τη διασυνδεσιμότητα στο εσωτερικό της χώρας και την ύπαρξη του ελάχιστου πτητικού έργου ασφαλείας, ιδίως σε προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης πτήσεων, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι τις αποφάσεις αυτές τις λαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πραγματικά η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά. Για αυτό η κυβέρνηση με προσοχή προσπαθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις και να ενημερώσει το λαό, αλλά επειδή η κατάσταση αλλάζει κάθε ημέρα, ανάλογα με τις συνθήκες θα επανεξετάζουμε τις πολιτικές» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.