Κώστας Μάρκου στην politic: «Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ καταλύτης πολιτικής αλλαγής»

Κώστας Μάρκου στην politic: «Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ καταλύτης πολιτικής αλλαγής»

«Θα βάλει χέρι στα υπερκέρδη ο κ. Μητσοτάκης; Θα σταματήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη, ακολουθώντας με καθυστέρηση το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ακρίβεια με λεφτά των πολιτών;», αναρωτιέται ο Κώστας Μάρκου, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο www.politic.gr.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπογραμμίζει πως η ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους λογαριασμούς του ρεύματος από τον πρωθυπουργό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ήταν ανεπαρκής κι ασυνεπής στη δέσμευση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2021.

Σε σχέση με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή, ο κ. Μάρκου ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του όχι μόνο θα την καταψηφίσει, αλλά κι όταν γίνει κυβέρνηση θα την τροποποιήσει. Αναμένει, εξάλλου, από τον κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην προσεχή τους συνάντηση, όπως μη πώληση F-16 στην Τουρκία κι ευθεία καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Σε πιο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Μάρκου κάνει λόγο για «καθεστώς Μητσοτάκη Α.Ε.» που λειτουργεί με κριτήρια που εξυπηρετούν σε κάθε επίπεδο μόνο τους ημετέρους και πως αυτή η κατάσταση είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ο βουλευτής Αχαΐας εκτιμά πως θα δράσουν ως καταλύτης πολιτικής αλλαγής.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Μάρκου:

Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως όποια μέτρα κι αν πάρει για τους λογαριασμούς του ρεύματος και την ακρίβεια εσείς θα ζητήσετε περισσότερα. Πρόκειται για πλειοδοσία παροχών από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ακούμε δεσμεύσεις εδώ κι οκτώ μήνες που όμως δεν εφαρμόζονται, το επιβεβαιώνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι οι λογαριασμοί εκτοξεύτηκαν τέσσερις και πέντε φορές επάνω, συμπιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και θέτουν σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Η ανακοίνωση νέων μέτρων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ήταν ανεπαρκής και ασυνεπής στη δέσμευση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2021, για κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα και για προσαύξηση δύο με τρία ευρώ το μήνα στα νοικοκυριά. Η φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών για την οποία, μετά από μεγάλη πίεση του Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή έχει μείνει στα λόγια και δεν φαίνεται να υπάρχει στα νέα μέτρα. Το ερώτημα, λοιπόν, για τα νέα μέτρα είναι: Θα βάλει χέρι στα υπερκέρδη ο κ. Μητσοτάκης; Θα σταματήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη ακολουθώντας με καθυστέρηση το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ακρίβεια με λεφτά των πολιτών;
Είναι προφανές από τα ανωτέρω ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο δεν συνιστούν πλειοδοσία, αλλά αποτελούν ορθολογικές απόψεις που στοχεύουν την υποστήριξη της κοινωνίας.

-Η καταψήφιση από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, μετά την ελληνογαλλική, ιδίως εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, μήπως δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα και στην Τουρκία για το αρραγές του εθνικού μετώπου;

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναβαθμίστηκαν σαφώς, σε αμοιβαία επωφελή βάση (συνεργασία για υπογραφή Συμφωνίας Πρεσπών, καθιέρωση Στρατηγικού Διαλόγου και σχήματος 3+1, κατάθεση East Med Act, πρόσκληση ΗΠΑ σε ΔΕΘ 2018 ως τιμώμενη χώρα και επενδύσεις, π.χ. ναυπηγεία Σύρου). Με αυτήν τη συμφωνία-που συνάπτεται στη βάση της λογικής του “πιστού και προβλέψιμου Συμμάχου” και της Ελλάδας “τελευταίου φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς” ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός που παραχωρεί επ’ αόριστον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για αμερικανικές επιχειρήσεις (επ’ αόριστον σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ξανά ανανέωση της Συμφωνίας, η οποία γινόταν σε ετήσια βάση), ενώ βάζει την Αλεξανδρούπολη στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ακυρώνοντας την επί δεκαετίες προσεκτική πολιτική της χώρας στο ΝΑΤΟ. Κυρίως, όχι μόνον δεν εξασφαλίζονται αμερικανικές εγγυήσεις ή έστω ανταλλάγματα για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, αλλά η συμφωνία συνάπτεται σε μια περίοδο ταχείας αναβάθμισης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με συνακόλουθη επιδείνωση των συσχετισμών εις βάρος της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν- κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης- τα αιτήματα της Ελλάδας για α) σημαντική (6 δισ.) χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων μέσω του προγράμματος FMF (Foreign Military Financing) ανάλογη με εκείνη της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας, β) συνεισφορά στην οικοδόμηση ναυστάθμου για το Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα και γ) συμπερίληψη στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ελληνικό νησί (Σκύρος) στη συμφωνία. Το τελευταίο αποδεικνύει σαφώς ότι οι ΗΠΑ θέλουν μεν να αξιοποιήσουν την ενδοχώρα για τις επιχειρήσεις τους, αλλά αποφεύγουν οιαδήποτε εμπλοκή με τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε στην αναθεώρηση της συμφωνίας ικανοποιώντας όλα τα σημαντικά αμερικανικά αιτήματα. Με το γνωστό non paper, οι ΗΠΑ έπαψαν να υποστηρίζουν τον αγωγό Εast Med [αλλά και οποιοδήποτε άλλο νέο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο, π.χ. μέσω Αιγύπτου) επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο εντάσεων με την Τουρκία. Η Διοίκηση των ΗΠΑ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι έχει πρόθεση πώλησης F-16 στην Τουρκία, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε στο πρόσφατο τσουνάμι υπερπτήσεων και παραβιάσεων, με δήλωση που δεν αναφέρεται καν στην Τουρκία, ενώ τονίζει ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον εναέριο χώρο μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και συζήτηση…».

Παραβλέπουν συνειδητά ότι οι υπερπτήσεις είναι θέμα αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας για την Τουρκία («γκρίζες» ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση) και όχι αμφισβήτησης ελληνικού εναερίου χώρου. Άρα αρνούνται να τοποθετηθούν ευθέως ακόμα και σε ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών καλώντας σε “συνεννόηση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει την συμφωνία και όταν γίνει κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την Παρ. 1 Άρθρου 7 για τροποποίησή της. Αναμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης, που σπεύδει να κυρώσει τη συμφωνία ενόψει της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, θα εξασφαλίσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο (μη πώληση F-16, ευθεία καταδίκη τουλάχιστον των τουρκικών υπερπτήσεων, ενσωμάτωση Τουρκίας σε νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική υπό προϋπόθεση σεβασμού αρχών καλής γειτονίας, πίεση σε Τουρκία για εφαρμογή κυρώσεων, προοπτική συμπερίληψης ελληνικών νησιών σε συμφωνία). Αυτές είναι προϋποθέσεις για αρραγές εθνικό μέτωπο.

Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναλόγως του πόσο «φιλικές» είναι προς το κόμμα της ΝΔ;

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά όλη την πυραμίδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Το «καθεστώς Μητσοτάκη Α.Ε.» λειτουργεί με κριτήρια που εξυπηρετούν σε κάθε επίπεδο μόνο τους ημετέρους είτε πρόκειται για τον απλό πολίτη, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες. Ο συνδυασμός νεοφιλελεύθερων πολιτικών μαζί με την οικοδόμηση πελατειακού κράτους συνιστά τοξικό μείγμα καταστροφής της κοινωνίας. Η κατάσταση αυτή είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες της 15ης Μαΐου; Φοβάστε συγκρίσεις με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο ΚΙΝΑΛ την περασμένη Κυριακή;

Οι εσωκομματικές εκλογές για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούν το επιστέγασμα της συνεδριακής μας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν τέσσερις μήνες. Στο κόμμα μας έγιναν εξαντλητικές και πολλαπλές προσυνεδριακές διαδικασίες με δημοκρατική και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σε εκατοντάδες Οργανώσεις Μελών σε όλη τη χώρα, ακόμα και με αντιπαραθέσεις. Η διαδικασία αυτή διαφέρει ριζικά από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς και της ΝΔ. Έτσι, λοιπόν, οι εκλογές της 15ης Μαΐου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν μια άλλη ποιοτικά πολιτική διάσταση και δεν αποτελούν εκλογική διαδικασία τύπου προσέλευσης σε κάλπη, όπως στις εθνικές εκλογές. Όταν έλθουν οι τελευταίες τότε όντως θα κάνουμε συγκρίσεις, όλοι με όλους. Η συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής 15 Μαΐου θα δράσει ως καταλύτης πολιτικής αλλαγής. Την Κυριακή εκλέγεται η ηγεσία του κόμματος (πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή) αδιαμεσολάβητα από τα μέλη. Διεκδικούμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, μαζικό κόμμα με μεγαλύτερη κοινωνική γείωση, με ενεργά μέλη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και την κρίση του κομματικού μοντέλου που υπάρχει διεθνώς και στη χώρα μας.

Δείτε επίσης: Πέτσας: «Με τα νέα μέτρα ουσιαστικά καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής» (vid)

Loading

Play