Κώστας Σημίτης: Η εποχή του ευρώ και οι πολιτικές λιτότητας

Κώστας Σημίτης: Η εποχή του ευρώ και οι πολιτικές λιτότητας

Ο Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός, άφησε πίσω του μια εποχή λιτότητας και την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών το πρωί της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου 2025. Είχε συνδέσει το όνομά του με την εισαγωγή του ευρώ και τις πολιτικές λιτότητας, καθώς και με την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα, επιδιώκοντας την εναρμόνιση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη θητεία του, ειδικότερα, σημαδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με σημαντικότερο επίτευγμα την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ άρχισαν να κυκλοφορούν το 2002, αν και η προετοιμασία για την εισαγωγή τους είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε ένα κλίμα που προκάλεσε λαϊκές αντιδράσεις, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ τον Φεβρουάριο του 1992.

Στις 1 Ιανουαρίου 2002, η Ελλάδα μπήκε σε μια νέα εποχή, εγκαταλείποντας τη δραχμή. Υπό την ηγεσία Σημίτη, οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση του ελλείμματος από 10,4% το 1995 σε 1,09% το 1999, και του δημόσιου χρέους από 111,3% του ΑΕΠ σε 105,2%.

Η επόμενη κυβέρνηση, υπό την Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Η κριτική επικεντρώθηκε κυρίως στο ύψος του ελλείμματος, που ήταν 3,1% του ΑΕΠ το 1999, μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο κριτήριο του Μάαστριχτ. Αυτή η αμφισβήτηση υπογράμμισε τις διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία εισόδου στο ευρώ και τις δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου 2000 και η αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής της δραχμής σε ευρώ ορίστηκε σε 1 ευρώ = 340,750 δραχμές.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play