Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός, απεβίωσε στα 88 του. Η πολιτική του διαδρομή και η εκλογή του ως διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Τη τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 88 ετών, ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου χωρίς τις αισθήσεις του, όπου λίγο πριν από τις οχτώ διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η πολιτική του διαδρομή υπήρξε πολυδιάστατη με καθοριστικούς σταθμούς. Ο πιο κρίσιμος από όλους ήταν η εκλογή του ως διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου, γεγονός που σφράγισε την πορεία του στην ιστορία της χώρας. Ο Κώστας Σημίτης και η κακή σχέση του με τον Ανδρέα ήταν πασίγνωστες και καθόρισαν πολλές από τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή.
Ήταν 18 Ιανουαρίου του 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης εκλέχθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος. Οι συνυποψήφιοί του ήταν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναγκαστεί να υπογράψει την παραίτησή του την 15η Ιανουαρίου του 1996, ενώ νοσηλευόταν στο Ωνάσειο, υπό την πίεση συνεργατών του.
Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ο Κώστας Σημίτης είχε προετοιμαστεί για την διαδοχή χρόνια πριν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν εκείνος που θα αντικαθιστούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρία. Η πολιτική ένταση μεταξύ τους είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ο Σημίτης, ως υπουργός Οικονομίας, ανακοίνωνε πολιτικές λιτότητας, που αντιτίθεντο στην προσέγγιση του Παπανδρέου.
Το φθινόπωρο του 1994, δημιουργήθηκε η ομάδα των τεσσάρων, που περιλάμβανε τη Βάσω Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό, με αποτέλεσμα οι εσωκομματικές συγκρούσεις να γίνουν όλο και πιο σφοδρές. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο Περιστέρι, ο Ανδρέας Παπανδρέου έστειλε σαφές μήνυμα στον Σημίτη, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να την υποσκάπτει.
Στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου στο Χαλάνδρι, οι συζητήσεις για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου εντάθηκαν. Λίγο αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδοκίμασε δημόσια τον Σημίτη, οδηγώντας τον σε παραίτηση, ενώ προειδοποίησε τους συντρόφους του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια ελεγχόμενη εκδοχή του εαυτού του.
Η πολιτική κληρονομιά του Κώστα Σημίτη παραμένει αντικείμενο συζήτησης, με τον ίδιο να γίνεται κεντρική φιγούρα σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις της εποχής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr