Κώστας Σημίτης: Η σημασία της Δημοκρατικής Άμυνας και η αντιδικτατορική δράση

Κώστας Σημίτης: Η σημασία της Δημοκρατικής Άμυνας και η αντιδικτατορική δράση

Αναφορά στη ζωή και τη δράση του Κώστα Σημίτη, ενός σημαντικού πολιτικού προσώπου στην ιστορία της Ελλάδας. Ο Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, απεβίωσε σήμερα, 5 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών. Ο Σημίτης είχε ενεργό συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα από το 1967 έως το 1974 και υπηρέτησε ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον Όμιλο Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Η εν λόγω οργάνωση προήλθε από τη διάθεση για μελέτη και ανάλυση κρίσιμων ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και ο Σημίτης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυσή της το 1965.

Το 1967, η οργάνωση μετεξελίχθηκε σε Δημοκρατική Άμυνα, η οποία δεν αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα. Μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας, εκτός από τον Κώστα Σημίτη, περιλάμβαναν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Σάκης Καράγιωργας και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Κατά τη διάρκεια της δράσης της, η οργάνωση προχώρησε σε δυναμικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών σε στρατηγικά σημεία στην Αθήνα.

Η επιχείρηση αυτή είχε σοβαρές συνέπειες για τον Σημίτη, καθώς το 1969, μετά από ένα ατυχές περιστατικό όπου βόμβα εξερράγη στα χέρια ενός συναγωνιστή του, αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό. Η δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε το 1970, όπου ο Σημίτης καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση. Στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων, η σύζυγός του, Δάφνη, συνελήφθη και κρατήθηκε για δύο μήνες σε απομόνωση.

Μετά την εξορία του, το 1970, εντάχθηκε στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), ενώ το 1974 έγινε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας στη διατύπωση της Διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου και συμμετέχοντας στα πρώτα εκτελεστικά όργανα του κόμματος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play