Ανακαλύψτε τη διαδρομή του Κώστα Σημίτη, από την κυβερνητική του θητεία έως τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που προκάλεσε. Ο Κώστας Σημίτης υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της χώρας για οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κέρδισε μια σημαντική βάση υποστηρικτών που συνεχίζουν να εκθειάζουν το έργο του. Πολλοί από αυτούς, οι πολιτικοί του «τέκνοι», σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κυβερνητική ιεραρχία. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αντίπαλοί του, που χαρακτήρισαν την εποχή του ως μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Μεταπολίτευσης για ποικιλία λόγων.
Μια από τις πιο σημαντικές συγκρούσεις που σημάδεψαν την πρωθυπουργία του ήταν η αντιπαράθεση του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, προκληθείσα από την απόφασή του να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η ρήξη αυτή πυροδότησε τις αντιδράσεις θρησκευτικών οργανώσεων και οδήγησε σε εκρηκτικές δημόσιες ομιλίες από τον Χριστόδουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκκλησία δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί πολιτικά. Παρά τις προκλήσεις, ο Σημίτης επέμεινε στη θέση του, εστιάζοντας στην ουσία της πολιτικής διαμάχης, που είχε βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Οι σχέσεις του Σημίτη με τον Κώστα Καραμανλή οξύνονταν συνεχώς, με αποκορύφωμα τη διάσημη φράση του Καραμανλή που αποκάλεσε τον Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής». Η πλευρά του Καραμανλή θεωρούσε την περίοδο Σημίτη μαύρη, ενώ οι αντίπαλοι υπογράμμιζαν την ευθύνη του για διάφορα σκάνδαλα. Μετά το 2010, η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε με αφορμή την οικονομική κρίση, με κάθε πλευρά να ρίχνει την ευθύνη στην άλλη για τις εξελίξεις.
Η αντιπαλότητα δεν περιορίστηκε μόνο στο πολιτικό πεδίο. Ο Σημίτης επίσης είχε ορκισμένους εχθρούς και εντός της Αριστεράς, όπου οι διαφωνίες σχετικά με τις πολιτικές του αποφάσεις και η επιρροή του νεοφιλελευθερισμού προσδιόρισαν τη σχέση του με διάφορες πολιτικές ομάδες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr