Κωστής Χατζηδάκης: Η ανάγκη για εύλογες τραπεζικές προμήθειες προς όφελος της κοινωνίας και των τραπεζών

Κωστής Χατζηδάκης: Η ανάγκη για εύλογες τραπεζικές προμήθειες προς όφελος της κοινωνίας και των τραπεζών

Την επίτευξη του στόχου για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 2,5 μήνες νωρίτερα από την προθεσμία που είχε τεθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο Athens Innovation Forum 2024.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες είναι περισσότερες από 407.000, ξεπερνώντας τον στόχο των 402.000 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κανείς δεν το πίστευε όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, αλλά προχώρησε με πίεση και συνεργασία με την αγορά. Πρόσθεσε ότι το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι μία από τις 5 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Η επέκταση της χρήσης POS σε 35 επιπλέον κλάδους της λιανικής, όπου οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2023.

– Η απαγόρευση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων που έχει ήδη ψηφιστεί.

– Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2025 μετά τη σχετική έγκριση της ΕΕ, για διαφάνεια στις συναλλαγές και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

– Η προώθηση των άμεσων πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS, με 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ ήδη συνδεδεμένα.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις κινούνται σε 3 άξονες:

Πρώτον, τον περιορισμό των κόκκινων δανείων με στόχο να φτάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο στόχος θα επιτευχθεί σχετικά σύντομα με την επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια από 7,5% σε 3-3,5%.

Δεύτερον, την περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έμφαση στις προμήθειες των τραπεζών.

Τρίτον, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με ήδη συμβασιοποιημένα χαμηλότοκα δάνεια 12,4 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει δομικά προβλήματα της οικονομίας και κοινωνικές αδικίες, προχωρώντας με αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Loading

Play