Κοττάκης: «Η διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας στο βορρά έχει αλλάξει το ειδικό βάρος της Θεσσαλονίκης»

Κοττάκης: «Η διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας στο βορρά έχει αλλάξει το ειδικό βάρος της Θεσσαλονίκης»

«Ρωσικού ενδιαφέροντος», χαρακτήρισε την επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, ο δημοσιογράφος Διευθυντής της εφημερίδας “Εστία”, Μανώλης Κοττάκης, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι», καθώς όπως είπε «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να σταματήσει η επέκταση της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ελλάδα»

Ο κ. Κοττάκης σημείωσε πως η διαμάχη αυτή των μεγάλων δυνάμεων έχει αλλάξει και το ειδικό βάρος της Θεσσαλονίκης.

«Έχει μπει στον χάρτη και εδώ και περίπου δύο χρόνια, η θέση της, συγκριτικά με την Αθήνα,  στρατιωτικά, διπλωματικά, ενεργειακά, είναι ισχυρότερη. Έχει μεταφερθεί η ισχύς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

«Η Εγνατία οδός, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το μουσείο Ολοκαυτώματος, το μετρό της Θεσσαλονίκης, και μια σειρά από άλλων θεμάτων στην πραγματικότητα αυξάνουν την ισχύ και του βορρά και της πόλης. Αρκεί όμως να το καταλάβετε», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Κοττάκης τόνισε ότι στόχος των Τούρκων το «ξήλωμα της Συνθήκης της Λοζάνης μέσω της μειονότητας στη Θράκη».

«Οι Τούρκοι λένε ότι το διπλωματικό τραπέζι των διερευνητικών είναι ένα από τα 3 τα οποία θα συζητήσουμε. Έχουμε άλλα δύο. Ένα στο ΝΑΤΟ για τα στρατιωτικά και άλλο ένα πολιτικό, που μπορεί να έχει μέσα και τα θέματα της μειονότητας στη Θράκη».

Δεν είναι ταμπού να συναντάς εκπροσώπους της μειονότητας

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη ως προέδρου της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη και των συναντήσεων που είχε και με εκπροσώπους της μειονότητας, ο κ. Κοττάκης σημείωσε πως καλά έκανε και συνάντησε μουσουλμάνους.

«Δεν νομίζω ότι είναι απαγορευτικό, ούτε είναι ταμπού να συναντάται κανείς με την εκπροσώπους της μειονότητας, είναι Έλληνες πολίτες και ουαί και αλίμονο αν εμείς λέμε ότι μια Ελληνίδα πολιτικός πρόεδρος διακομματικής πηγαίνει στη Θράκη και συναντά μόνο χριστιανούς και όχι μουσουλμάνους. Το ζητούμενο δεν είναι να μην συναντάσαι, το ζητούμενο είναι να μην αποδέχεσαι τα αιτήματα που σου θέτουν».

Ανέφερε μάλιστα ότι ετέθη ζήτημα μεταφοράς δασκάλων από την Τουρκία για να διδάσκουν τα παιδιά την Τουρκική γλώσσα, αίτημα το οποίο όπως είπε, απορρίφθηκε.

Η Θράκη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ζήτημα πληθυσμιακής τόνωσης, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως είχε αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν, με την ίδρυση του ΔΠΘ και με την εγκατάσταση των παλιννοστούντων.

«Η Θράκη είναι μια κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα όχι λόγω του μειονοτικού, αλλά λόγω του πληθυσμιακού και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε κάθε Έλληνα», ανέφερε.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Κοττάκης στον Flash 99.4

Loading

Play