Κούλογλου: Κακοργανωμένη ψευτοεκπαίδευση
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κούλογλου: Κακοργανωμένη ψευτοεκπαίδευση

Στα κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν με τα λάθη στα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, αλλά και σε θέματα αλληλεγγύης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο.

Συγκεκριμένα, για τα προβλήματα του συστήματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων ο Στ. Κούλογλου τόνισε ότι πρόκειται «για έναν εξευτελισμό αυτών των ανθρώπων. Και είναι ντροπή που τα περισσότερα ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτόν τον εξευτελισμό την στιγμή που στο διαδίκτυο υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. Πέρα από αυτό όμως είναι και ένα σκάνδαλο.

Διότι μέσω αυτού του συστήματος πριμοδοτούνται κάποιες εταιρείες που εφοδιάζουν και δίνουν άδειες, κάποια ΚΕΚ, τη στιγμή που αυτό το ζήτημα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά. Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη λύση που δόθηκε, τονίζουν ότι πραγματοποιήθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και άρα δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όχι! Μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι όταν ξεκίνησε η κρίση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε ένα πρόγραμμα που αποτελούσε την απάντησή της στην κρίση του κορονοϊού με επενδύσεις, πρόγραμμα το οποίο και δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται επαγγελματικές κατηγορίες όπως αυτές, κατευθείαν από τα ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαζόταν και οι μεσάζοντες.

Οι μεσάζοντες χωρίς να κάνουν τίποτα, χρησιμοποιώντας το google translate με αυτά τα γελοία αποτελέσματα που είδαμε όλοι μας στο διαδίκτυο θα πάρουν πάνω από 30 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε κατευθείαν στους επιστήμονες οι οποίοι αντί να πάρουν 600, θα έπαιρναν 800 ευρώ. Δεν είναι πολλά, πάλι λίγα είναι αλλά είναι προτιμότερο ποσό από αυτό που τελικά θα μοιραστεί».

Αναφερόμενος σε αυτούς που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο θέμα ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης από τότε που εκλέχθηκε» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «ζούμε στην εποχή που κυβερνητικά σκάνδαλα υπάρχουν σχεδόν καθημερινά είναι δύσκολο να κάνει κανείς συγκρίσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση εδώ πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο και είναι και ηθικό εκτός από οικονομικό. Άλλο είναι να δίνονται 30 εκ. ευρώ ώστε να γίνουν τεστ για τον κορονοϊό σε ιδιωτικές εταιρείες, τη στιγμή που δημόσιες τα κάνουν με πολύ λιγότερα χρήματα και άλλο είναι να υπάρχει και ένας ηθικός εξευτελισμός των επιστημόνων οι οποίοι καλούνται να περάσουν από μια παιδαριώδη, γελοία και κακοργανωμένη ψευτοεκπαίδευση. Είναι κάτι που τους θίγει και προσωπικά.

Έχω φίλους, που είτε είναι μικροί επιχειρηματίες με ένα καφέ ή μια ταβέρνα, είτε είναι οδοντίατροι, και δικηγόροι. Όλοι τους βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Εάν δεν ληφθούν γενναία μέτρα, όχι αυτά που έχει πάρει η κυβέρνηση και είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, θα ζήσουμε ακραίες καταστάσεις φτώχειας και πείνας. Χρειάζεται ένα κατώτατο επίδομα διαβίωσης για όλους τους πολίτες της χώρας. Μου έρχονται μηνύματα από πολλές περιοχές της χώρας από ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε. Και αυτοί εργάζονται σε αδήλωτα επαγγέλματα, όπως μια γυναίκα που φροντίζει ηλικιωμένους. Είναι άνθρωποι που εργάζονταν σε ταβέρνες και δεν είχαν ασφάλιση».

Αναφορικά με το αν ανησυχεί ότι κάποια από τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί με βάση την πανδημία θα παραμείνουν και μετά το τέλος της κρίσης, ο Στ. Κούλογλου είπε: «Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές ότι ναι. Γίνεται μια προσπάθεια καλλιέργειας εδάφους για μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Ότι θα πρέπει να υπάρχουν υποκατώτατοι μισθοί και γενικώς να γυρίσουμε στα χρόνια του 2010-12. Και παράλληλα υπάρχουν και παραινέσεις οικονομικών στελεχών για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα με αφορμή την πανδημία. Και λέω με αφορμή, γιατί ότι χρήματα δίνεις στην οικονομία, τόσα παίρνεις και πίσω. Μέσα από την κατανάλωση, μέσα από τους φόρους.

Όσο λιγότερα χρήματα δίνεις και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δίνει πολύ λίγα χρήματα από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ λίγα θα πάρει. Θα έχουμε πολύ μεγάλη ύφεση που πολύ δύσκολα θα ανατραπεί».

“Τρίτη και φαρμακερή για την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Τέλος, μιλώντας για το αν επαρκούν οι κινήσεις στήριξης που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο όνομα της αλληλεγγύης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «και εκεί υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα. Θα δούμε τι θα γίνει αναλυτικά στην πολύ κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης στο Συμβούλιο Κορυφής των κρατώνμελών. Εκεί πιστεύω θα τεθεί με τον πιο έντονο τρόπο το ζήτημα της αλληλεγγύης. Εάν η ΕΕ δεν δείξει αλληλεγγύη ούτε τώρα με ένα είδος κορονο-ομόλογου στις χώρες που επλήγησαν τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρξει ευρεία χρηματοδότηση των χωρών του νότου που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από αυτή την κρίση. Διαφορετικά θα πάμε σε ακραίες καταστάσεις.

Αν και αυτή, την τρίτη φορά η Ένωση δεν δείξει το αλληλέγγυο πρόσωπό της, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα είναι τρίτη και φαρμακερή».

Επιπλέον, μιλώντας για το θέμα του αντιδικτατορικού αγώνα στον οποίο πήρε μέρος με τη συμμετοχή του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Στ. Κούλογλου υπογράμμισε ότι: «Με δεδομένο ότι η φύλαξη και η ενίσχυση της δημοκρατίας είναι ένα καθήκον το οποίο δεν σταματάει ποτέ και δεν τελείωσε μετά την αποκατάσταση το ’74. Έστειλε ένα πολύ ωραίο μήνυμα σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τονίζει ότι ο αγώνας για δημοκρατία είναι μια διαρκής προσπάθεια για την προφύλαξη και τη διεύρυνσή της και μάλιστα σε εποχές πανδημίας όπου όλες οι εξουσίες μπαίνουν στον «πειρασμό» να χρησιμοποιήσουν τον φόβο των πολιτών για να τις αυξήσουν».

Για το αν το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο, τόνισε ότι: «Όσο αλλάζουν οι γενναίες, οι μνήμες ξεθωριάζουν. Γι’ αυτό και είναι απόλυτη ανάγκη να μην ξεχνάμε και να αναλύουμε τι πραγματικά συνέβαινε τότε, ώστε να καταλάβουν και οι νεότεροι και να αποδοκιμάσουν αυτές τις προσπάθειες ωραιοποίησης της δικτατορίας.

Βεβαίως καταλαβαίνω πως όταν κάποιος δεν έχει ζήσει και δεν ξέρει το τι σημαίνει δικτατορία είναι και πολύ δύσκολο να το καταλάβει. Είναι όμως ένα ασφυκτικό συναίσθημα. Είναι σαν να έχεις πνευμονία από Covid – 19. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Ειδικότερα σαν νέος εγώ αυτό αισθάνθηκα τότε. Γι’ αυτό και στη συνέχεια φτιάξαμε το Φοιτητικό Κίνημα. Γιατί δεν μπορούσαμε να ζήσουμε διαφορετικά. Μας έλειπε η χαρά της ζωής, όπως την έχουν τώρα οι νέοι. Μας έλειπε η ελευθερία, ακόμη και το να έχουμε μακριά μαλλιά ή να ακούμε ροκ μουσική. Πράγματα αυτονόητα.

Και αυτό τι συνέπεια είχε; Είχε τη συνέπεια να μην ελέγχεται  η χούντα από κανέναν. Και επειδή ακριβώς δεν ελέγχονταν από κανέναν τα έκανε θάλασσα. Τα έκανε θάλασσα και στην οικονομία, τα έκανε θάλασσα και στα εθνικά θέματα. Πέρα δηλαδή από τα βασανιστήρια, τις εξορίες και όλα αυτά».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στον Flash 99,4:

Loading